KakanjLive | Ponedjeljak, 10.08.2020. godine

Breza na desetom spratu solitera

12.06.2017. - Deseti sprat kakanjskog solitera -2, odnosno dio ravnog krova iznad balkona na zapadnoj strani solitera stanište je jedne usamljene breze koja tu raste posljednjih 6-7 godina, a od ovog proljeća vidljiva je i iz Ulice branilaca

Odkud i kako je sjeme ove breze našlo stanište na dijelu balkonskog ravnog krova na desetom spratu i nije teško objasniti. Puno je teže doći do odgovora na pitanje kako je sjemenka donesena vjetrom ili u kljunu neke ptice, primila se, proklijala i kako je formirano stablo bez ijednog grumena zemlje. Breza je nikla i rasla iz lepenke i betona. Gledajući brezu, niz je pitanja, a jedno od njih je i gdje ide korijen ove breze i hoće li se pojaviti u stanu ispod? Hoće li iko prijaviti potrebu za njeno uklanjanje ili će u svojoj samoći nastaviti rast i do kada?

Nauka kaže da breza ima najminimalnije zahtjeve što se tiče tla i klime, a vrlo je otporna na niske temperature ili suše. Breza, lat. Betula pendula (brez, brezuša, briza, brizovina, metlika) je visoko drvo koje dostiže visinu do 28 m i prečnik do 40 cm. Starost može biti i do 100 godina. Kod nas je poznata u izradi metli korisnih u poljoprivrednim i seoskim domaćinstvima. Penje se do visine od 1.000 m, a rijetko i do 1.500 m nadmorske visine.

brezadeseti

Vjerovatno ova soliterska breza neće doživjeti razvoj koji je ustanovila nauka, ali da zahtjeva najminimalnije uvjete što se tiče tla i klime i da se penje u visine potvrđeno je njenim rastom na desetom spratu solitera.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u