KakanjLive | Subota, 11.07.2020. godine

Brdo Vrana-Dom srednjovjekovne kraljice Kujave

10.10.2018. - Podno Vrane je naselje Kujavče, a ime je dobilo po kraljici Kujavi, a da je bila Kraljica postoje i navodi o tome iz povelje koju Stjepan Ostoja predaje Dubrovčanima 1399. godine

Put iz pravca Kaknja prema vrhu Vrane vodi pored Termoelektrane, pa desno kroz Kujavče. Prođe se naselje i nastavlja makadamskim putem sve do vrha, gdje se danas nalaze telekomunikacijski objekti.

Naziv Vrana, brdo je dobilo po obliku koji podsjeća na krila ptice. Nije na visokoj nadmorskoj visini, no plijeni vegetacijom i raznolikim biljnim vrstama. U podnožju Vrane nalazi se selo Kujavče. Stanovnici su čuli priče iz davnina i ponose se, kako nazivom mjesta, tako i ljepotom koja ih okružuje.

Ovo nije samo rijedak i prepoznatljiv krajolik. Kujavče, naziv svog mjesta pripisuje kraljici Kujavi koja je u srednjem vijeku došla iz Rumunije?  I baš na vrhu Vrane imala je dvor.

Ostataka dvora danas nema ili nisu vidljivi oku običnom posmatraču.

Kada se malo bolje pogleda, mogu se vidjeti pravilni oblici kamenih dijelova koji su rađeni rukom i koji imaju pravilan oblik za građenje u to vrijeme. Neki čak u svojim teorijama idu toliko daleko da je na tom prostoru u pradavna vremena  postojalo pristanište za brodove koji su vezivani za masivne livene halke. Ako su i bile, halke se danas ne vide, ali se vidi mnogo toga drugog, što može potvrditi teoriju da je baš na vrani kraljica Kujava imala svoju rezidenciju.

Da je Kujava ( Radinović )  postojala potvrđuju navodi iz povelje Stjepana Ostoje predatoj Dubrovčanima iz 1399. godine.  „Stephanus Ostoja rex Bosnæ cum uxore regina Kujava”, u prijevodu, “Stjepan Ostoja, kralj Bosne, sa suprugom, kraljicom Kujavom”. Čast da bude kraljica Kujava je imala sve do 1404. godine. Kujavče, dakle nije slučajan naziv ovog naseljenog mjesta! Stećaka nema, no ima puno toga lijepog za vidjeti!

UG Bazen Benat/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u