KakanjLive | Ponedjeljak, 28.09.2020. godine

Branimir Muidža - Dan Otvorenih vrata kao obiteljski dan

09.07.2016. - Razgovarali smo sa generalnim direktorom Tvornice cementa Kakanj Branimirom Muidžom, a povodom Dana otvorenih vrata Tvornice cementa Kakanj.Šta je za Branimira Muidžu Dan otvorenih vrata Tvornice cementa Kakanj? Koliko mu znači i kako ga doživljava? Kakva je poslovna, a kakva emotivna veza između Branimira Muidže i Kaknja? Dobili smo odgovore, ali i više od toga. Pravi menadžer je iskoristio priliku da odgovarajući na ova pitanja govori i o poslovnim uspjesima.

muidza_otvorena_2Branimir Muidža

KakanjLive:Primjećujemo da ste, puno manje u Kaknju u odnosu na neko drugo vrijeme.Pretpostavljamo takve su Vam poslovne obaveze jer vodite Heidelberg u ovoj regiji. Ipak na Dan otvorenih vrata Tvornice cementa Kakanj, uvijek ste ovdje.Može li se dogoditi da propustite doći ovim povodom u ovu Tvornicu?

MUIDŽA: Normalno da ne može. Takvu priliku sigurno ne bih propustio. Naši sugrađani, pogotovo najmlađi građani Kaknja imaju priliku doći ovdje i vidjeti šta mi radimo, kako radimo i u kakvom ambijentu. Imaju priliku vidjeti da smo uradili sve što je bitno za unaprjeđenje zaštite čovjekove okoline. Zatim, da smo uradili sve što se tiče zaštite na radu. To je ono što nam je prioritetno i što je važno. Želimo uspješno raditi ali na drštveno odgovoran način. Zaštita okoliša nam je na prvom mjestu i pri tomo posebno čovjek. Uspjesi Tvornice cementa Kakanj u zadnjih 15 godina nisu plod slučajnosti, već stručnog i osmišljenog rada svih ljudi u Tvornici. Mi u Upravi, odgovornim pristupom i samim pojavljivanjem ovdje  dajemo dodatni poticaj kako gradu Kaknju tako i našim radnicima.

KakanjLive: To znači da ovaj dan ima posebno mjesto u Vašem službenom kalendaru, a u privatnom?

MUIDŽA: Naravno da je tako i privatnom kalendaru. Ovdje sam došao sa suprugom, s obitelji koja je najviše locirana u Hrvatskoj. Međutim ovu priliku ni oni nisu htjeli propustiti. Htjeli smo ovdje biti obiteljski. Da budemo zajedno u Tvornici cementa Kakanji to na Dan otvorenih vrata. Imamo krasnu sedmogodišnju djevojčicu koja treba krenuti u školu, a najveći dio sadržaja koje danas priređujemo u Tvornici upravo je manijenjen djeci i omladini. Tako djeca od malih nogu znaju šta se ovdje događa i stiču pozitivan dojam o Tvornici cementa. Ovo je pun pogodatk. Imamo lijepo vrijeme. Imamo više hiljada sugrađana i ne samo sugrađana. Vidim ljude koji su došli iz Mostara, iz Zenice i još nekih dijelova Bosne i Hercegovine. U svakom slučaju pun pogodak i nama je puno srce.

muidza_otvorena

KakanjLive: Pored poslovne veze koja postoji između Vas i Kaknja, postoji li emotivna veza između Kaknja i Branimira Muidže?

MUIDŽA: U svakom slučaju. Ovdje sam proveo, možda, i najljepše godine svoga života.Tu sam praktički proveo trećinu života. U Kaknju sam od 2000. godine. Od prvog dana privatizacije Tvornice cementa Kakanj i zajedno smo jako puno prošli. Za to vrijeme Tvornica je prošla veliki napredak i razvoj. Imali smo veliku fazu investiranja. Osim toga razvili smo komplementarne aktivnosti tako da danas imamo šest betonara u Bosni i Hercegovini, prisutni smo u Evropskoj uniji, a u Hrvatskoj HeidelbergCement privodi kraju akviziciju Tvornica cementa u Splitu, čime ćemo dobiti još poslova u četiri dodatne zemlje. Sve je to dio uspjeha menadžment tima i Tvornice cementa u Kaknju pa ako hoćete i mene osobno i zaista sam sretan, ponosan na sve ono što smo učinili u proteklih 16 godina.

Zahvalili smo se gospodinu Muidži na kratkom razgovoru i čestitali na postignutim uspjesima. Čestitali smo i na dobijenim odgovorima i vještom snalaženje pred mikrofonom. Koliko god smo nastojali da ne pitamo o poslovanju i poslovnim rezultatima, Branimir Muidža je odgovarajući na svako naše pitanje iskoristio priliku da kaže i ono što još želio reći o poslovnoj politici i rezultatima. To je vješto iskorištavanje šanse koju u ovakvim prilikama pružaju mediji.

- Dobro ste to iskoristili i to je odlika uspješnog menadžera, bila je naša konstatacija.

Na sve to gospodin Muidža od srca se nasmijao i u znak odobravanja pružio ruku zahvalivši sa čvrstim stiskom pristupačnog čovjeka, odazivajući se novom novinarskom pozivu.

Adib ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u