KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Bradarić dobio podršku zastupnika za premijera ZDK

17.01.2019. - Vlada do 31. januara. Mehmed Bradarić dobio podršku zastupnika za premijera ZDK, slijedi podjela ministarstava

bradaricvelikaMehmed Bradarić (Foto: F. K./Klix.ba)
Piše: E. M./Klix.ba

Kandidat za mandara Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mehmed Bradarić već je prikupio potpise većine u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona te bi uskoro trebao biti imenovan za mandatara.

U razgovoru za Klix.ba je kazao kako još ništa nije zvanično te da će, ukoliko se to dogodi, zajedničkim snagama djelovati na stvaranju još boljeg ambijenta u ZDK.

Odmah na početku razgovora Bradarić je kazao kako je trenutna situacija u formiranju vlade kantona "vruće-hladno" dogovori koji se postignu danas, već sutra mogu biti nevažeći. Iako su, prema njegovim riječima, pojedini mediji pisali da nije dobio potrebne potpise za saglasnost da bude imenovan mandatarom, to je demantovao.

"Dobio sam potpise poslanika i saglasnost da budem mandatar vlade Zeničko-dobojskog kantona. Optimalan termin, koji smo sami sebi zadali za formiranje vlade je 31. januar, a hoćemo li to ispoštovati ili ne, ne znamo. Sada nam slijedi razgovor o raspodjeli ministarstava", kazao je Bradarić.

Pojasnio je kako ne postoje zvanične odluke još uvijek o raspodjeli ministarstava te da još uvijek razgovaraju o tome.

"Na zadnjem sastanku smo rekli da idemo kući ohladiti pa da ćemo o raspodjeli ministarstava ponovo razgovarati u petak. Ja sve promišljeno radim, ne donosim odluke danas već sutradan, ali ne ostavljam za dan poslije. Bio sam u Skupštini ZDK dva mandata i znam kako kanton funkcioniše. Naš ključni dokument je budžet koji se neće mnogo razlikovati od trenutnog, ali ćemo morati uraditi planove i stratgije oko pravednije raspodjele. Moramo znati da aktivniji možemo biti i onda kada smo najaktivniji. Neću trošiti vrijeme na bezvezne stvari, a timskim radom ćemo djelovati u kantonu", dodao je Bradarić.

Svjestan je i činjenice da je Zeničko-dobojski kanton najveći izvozik te da ima i veliki broj nezaposlenih osoba zbog čega neće zanemariti sindikate čiji će glas slušati.

"Spreman sam da ove stvari rješavam. Bitan je timski rad, iako u principu sve ide teško, ali pokušat ćemo promišljenom i ljudskom politikom sve rješavati", zaključio je Bradarić u razgovoru za Klix.ba.

Do 23. januara Bradarić će predsjedavajućem Skupštine ZDK dostaviti sve potpise zastupnika koji su dali svoju saglasnost za njegovo imenovanje na mjesto mandatara Vlade ZDK, a do 31. januara trebala bi biti dogovorena i raspodjela ministarstava kada bi i zvanično bila formirana Vlada ZDK.

KLIX

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u