KakanjLive | Utorak, 15.06.2021. godine

Bosna ima stećke kao što Kina ima Kineski zid

13.04.2016. - Stećci imaju značaj poput Kineskog zida, a Bobovac poput najpoznatijih državnih kraljevskih palača u srednjem vijeku, rekao je profesor Enver Imamović tokom tribine


U Muzeju Kaknja, u utorak 12. aprila, održana je tribina o temi „Zgošćanski stećak-simbol grada Kaknja“. Predavači su bili prof. dr. emeritus Enver Imamović, kustos arheolog Lidija Fekeža-Matinović, kustos arheolog Ajla Sejfuli i mr. arheologije Adisa Lepić.

BiH ima Bobovac kao što Francuska ima Versaj

Profesor Enver Imamović, govoreći o Zgošćanskom stećku je napravio jedno neočekivano ali istinito poređenje: „ Ono što je za Kinu u svjetskim razmjerama Kineski zid, to su za Bosnu i Hercegovinu stećci“. Ovako je počeo svoje predavanje u kojem je posebno govorio o značaju Bobovca kao srednjovjekovne prijestolnice Bosne. Govoreći o Bobovcu, ponovo je istakao jedno poređenje rekavši „Ono što je za Francusku kraljevska rezidencija Versaj to je za Bosnu i Hercegovinu Bobovac“. Do kraja predavanja profesor Imamović je govorio o značaja i potrebi investiranja u izgradnju saobraćjane i turističke infrastrukture, kao i investiranju u dalja istraživanja i restauraciju, kako bi Bobovac kao državna znamenitost bio dostupan i uređen, kao što su historijske prijestolnice uređene u svijetu.

Lokalitet u Donjoj Zgošći treba i dalje istraživati

Lidija Fakeža Martinović je govorila o areološkim iskopavanjima i pronađenim predmetima i kostima u sondama koje su otkopavanme na lokalitetu Crkvina – Donja Zgošća u vrijeme kada je pronađen zlatni pečatni prsten sa ljiljanom.
Ajla Sejfuli je prezentirala rad nastavka iskopavanja na Crkvini iz 2010. godine, a koja su obavljena u 2015. godini, ističući artafekte iz kasne antike.
Adisa Lepić je govorila o značenju simbola, ornamentike na Zgošćanskom stećku sljemenjaku i na Zgošćanskom stupu.
Svi su se složili u ocjeni da se radi o veoma značajnom arheloškom nalazištu, devastiranom raznim uticajima, na kojem treba nastaviti istraživanja. Za takve projekte neophodan je novac, jer je današnjim metodama obrade artefakata to veoma skupo.

Tribina je održana u okviru programa obilježavanja 8.aprila-Dana oslobođenja Kaknja i 15.aprila-Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u