KakanjLive | Srijeda, 20.01.2021. godine

Bosna i Hercegovina u teškoj skupini za Svjetsko prvenstvo

16.12.2020. - Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine neki je dan saznala svoje protivnike u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

repkabihNogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine neki je dan saznala svoje protivnike u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se 2022. godine održati u Kataru. Naša se reprezentacija našla u poprilično teškoj skupini zajedno s Francuskom, Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom. 

Samo prvo mjesto vodi na Svjetsko prvenstvo

Ove će kvalifikacije biti jedinstvene dosad. Europske reprezentacije su podijeljene u deset skupina, u pet skupina tako ima pet ekipa, a u drugih pet skupina smjestilo se po šest ekipa. Ono što je vrlo važno i što će jako otežati posao plasiranja na Svjetsko prvenstvo je činjenica da samo prvoplasirana ekipa iz svake skupine ide direktno na to natjecanje. Također, drugoplasirana ekipa će dobiti šansu za plasman na najveće nogometno natjecanje, ali će i to biti vrlo težak zadatak. Deset drugoplasiranih ekipa i dvije koje to pravo izbore putem Lige nacija bit će podijeljene u tri skupine od po četiri ekipe. U svakoj od tih skupina igrat će se polufinale i finale te će kroz finala još tri ekipe uspjeti izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo. Izbornik Bajević već je počeo s planiranjem igračkog kadra kao što smo mogli vidjeti iz njegovog poziva Darku Todoroviću iz Hajduka.

Šanse da Bosna i Hercegovina bude prva

Kada u svojoj skupini imate branitelja naslova svjetskog prvaka, Francusku, teško je govoriti o prvom mjesto. Tu je još i jako dobra Ukrajina koja će pokušati napasti tu prvu poziciju i put na Svjetsko prvenstvo. Ako gledamo kolike šanse BiH ima za svoj drugi plasman na Svjetsko prvenstvo u povijesti, najbolje se referirati na to što kladionice kažu o svemu tome. Prema kladionici bet365, BiH je očekivano na trećem mjestu liste favorita skupine. Prvi je, naravno, Francuska. Kazahstanu se ne daju gotovo nikakve šanse da bi mogao biti na prvoj poziciji, a Finska je okarakterizirana kao reprezentacija s duplo manjim šansama za prvo mjesto nego što su šanse BiH. Ako gledamo kolike su šanse da BiH završi na jednoj od prve dvije pozicije, dolazimo do spoznaje da ipak nije riječ o nemogućoj misiji. Francuskoj se gotovo garantira prvo mjesto, a smatra se kako će se BiH i Ukrajina boriti za drugu poziciju.

Ostale skupine i raspored

Rezultati izvlačenja u svih deset skupina europskih kvalifikacija Svjetsko prvenstvo su:
Skupina A: Portugal, Srbija, Republika Irska, Luksemburg, Azerbajdžan
Skupina B: Španjolska, Švedska, Grčka, Gruzija, Kosovo
Skupina C: Italija, Švicarska, Sjeverna Irska, Bugarska, Litva
Skupina D: Francuska, Ukrajina, Finska, Bosna i Hercegovina, Kazahstan
Skupina E: Belgija, Wales, Češka, Bjelorusija, Estonija
Skupina F: Danska, Austrija, Škotska, Izrael, Farski otoci, Moldavija
Skupina G: Nizozemska, Turska, Norveška, Crna Gora, Latvija, Gibraltar
Skupina H: Hrvatska, Slovačka, Rusija, Slovenija, Cipar, Malta
Skupina I: Engleska, Poljska, Mađarska, Albanija, Andora, San Marino
Skupina J: Njemačka, Rumunjska, Island, Makedonija, Armenija, Lihtenštajn

Objavljen je i raspored datuma kada bi se trebale održati utakmice. Ako ne bude nikakvih problema s organizacijom, raspored odigravanja kvalifikacija trebao bi izgledati ovako:
1. kolo: 24.-25. ožujak 2021.
2. kolo: 27.–28. ožujak 2021.
3. kolo: 30.–31. ožujak 2021.
4. kolo: 1.–2. rujan 2021.
5. kolo: 4.–5. rujan 2021.
6. kolo : 7.–8. rujan 2021.
7. kolo: 8.–9. listopad 2021.
8. kolo: 11.–12. listopad 2021.
9. kolo: 11.–13. studeni 2021.
10. kolo: 14.–16. studeni 2021.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u