KakanjLive | Srijeda, 25.11.2020. godine

Bočica-Inkluzivni tvoj i moj muzej

21.04.2018. - Organizacijom izleta u prirodi zaokružena je finalna faza projekta “Inkluzivni tvoj i moj muzej” koji je organizovan u saradnji JU KSC Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja i Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom, poslovne jedinice JU “Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona”.

izletmuzejvelika

Izlet sa odraslim korisnicima organizovan je na izletištu na Planinarskom domu Bočica u prelijepom prirodnom ambijentu koje se nalazi nadomak općine Kakanj. Izletište posjeduje sportske terene, šadrvan i sav potrebni sadržaj prilagođen za sve potrebe. Tokom projekta su organizovane inkluzivne kreativne radionice i predavanja sa različitim temama iz područja kulture i umjetnosti.

Djeca i odrasli korisnici su imali priliku da posjete muzej i obiđu nekoliko eksponata koji su u tim periodima bili aktuelni. Ovaj projekat je jedan u nizu aktivnosti koji se realizuju u saradnji ove dvije ustanove, a u budućnosti se očekuje još novih ideja i rezultata.

Za realizaciju projekta obezbijeđena su novčana sredstva u iznosu od 2.000,00 KM zahvaljući donatoru – Raiffeisen Bank BiH i Federalnom ministarstvu za kulturu i sport.

Projekat pod nazivom „Inkluzivni tvoj i moj muzej“ osmišljen je tako da se djeca i odrasli sa posebnim potrebama, pored samog Muzeja upoznaju i sa drugim segmentima kulturnog diskursa – materijalnim historijskim naslijeđem BiH, te da se kroz postavljanje izložbe njihovih radova integriraju u kulturni život zajednice u kojoj žive.

JU KSC KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u