KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Biljne ostatke treba zaorati

15.08.2017. - Iz Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj, odnosno iz odsjeka za lokalni ekonomski razvoj danas su uputili sugestiju poloprivrednim proizvođačima da nakon žetve strnih žita zaoru biljne ostatke, da ih ne spaljuju kakva je inače praksa.

poljopfotografija15817

Služba za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj – Odsjek za lokalni ekonomski razvoj preporučuje poljoprivrednim proizvođačima da nakon žetve strnih žita zaoru strništa (biljne ostatke). Na taj način se povećava brojnost i aktivnost mikroorganizama koji intenzivnije razlažu organsku materiju i pretvaraju je u humus, tj. povećavaju se hranidbena svojstva zemljišta i poboljšava se struktura i vodno-zračni režim zemljišta.

Strnište je potrebno zaorati na dubinu oko 20 cm uz dodatak mineralnog đubriva UREE u količini od 80-100 kg/ha, kako bi se poboljšala razgradnja organske materije.

Strništa, odnosno biljne ostatke, ne treba paliti jer se time narušava poželjna struktura zemljišta i uništavaju korisni mikroorganizmi. Spaljivanje je loš način gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, a nažalost na našem području je ta praksa uobičajena, a takva praksa često prouzrokuje i požare.

Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u