KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Baklja mira u našem gradu

12.05.2016. - Ove godine naš Kakanj je bio dio još jednog velikog događaja – Trke mira, najveće svjetske štafetne trke sa bakljom mira

Baklju mira koja je, u okviru evropskog dijela “Trke mira”, krenula 24. februara 2016. godine iz Porta (Portugal), a koja će proći kroz 47 evropskih zemalja kako bi 8. oktobra 2016. godine stigla u Rim, u Kakanj su regionalom iz pravca Zenice donijeli članovi međunarodnog tima trkača. Na ulazu u gradsku jezgru (kod Slastičarne “Egipat”) baklju su dočekali učenici Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj koji su, zajedno sa međunarodnim timom trkača, baklju pronijeli kroz gradsku jezgru Kaknja do sale svoje škole (MZ Kakanj II) gdje je upriličen svečani doček.

Članovi međunarodnog tima su potom predstavili Trku mira i poruke koje se organizacijom ove trke šalju, učenici su izveli plesnu i ritmičku tačku, te su dodijeljene zahvalnice Općini Kakanj i OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” za učešće u projektu širenja mira i ljubavi među ljudima.

Prisutnima su se obratili Rešad Zaimović, šef Službe za društvene djelatnosti Općine Kakanj, i Suad Čeliković, direktor OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj.
“Poštovani predstavnici organizatora Trke mira, dobrodošli u Kakanj. Hvala vam što ste baklju mira donijeli u naš grad kako bismo zajedno još jednom izrazili i potvrdili našu opredijeljenost da vrijedno radimo na stalnom jačanju poštovanja i uvažavanja među ljudima čime se čuva mir i promoviše kao najveća vrijednost. Čast nam je ugostiti vas danas u Kaknju, gradu koji kroz sve segmente svoga aktivizma promoviše humane ideale. Sve radne pobjede naših rudara, termoenergetičara, proizvođača cementa, svi naši sjajni rezultati na školskim, muzičkim, kulturnim i drugim poljima su i nastali upravo na temelju lijepih međuljudskih odnosa. Zato vam poručujemo da u nama imate vječnog prijatelja u borbi za trajan mir na cijeloj planeti”, rekao je Zaimović.
Upriličeno je i zajedničko fotografisanje, a potom je baklja mira u rukama učenika ponovo prošla kroz gradsku jezgru da bi potom nastavila, u rukama članova međunarodnog tima trkača, svoj put prema Sarajevu.

Baklja mira se prenosi iz ruke u ruku, iz srca u srce. Trka kroz Bosnu i Hercegovinu se odvija na potezu Bosanska Gradiška – Banja Luka – Doboj – Zenica-Kakanj i dalje prema Sarajevu.
Vizionar mira Šri Činmoja je osnovao Trku mira 1987. godine u duhu ljubavi, sloge i jedinstva. Od tada je ova inicijativa posjetila više od 150 zemalja, a međunarodni timovi trkača su pretrčali više od 500.000 kilometara.

Ove godine trka će se održati na svim kontinentima u više od 100 zemalja.

Jednostavna poruka Trke – “Tvoj je prvi korak” je inspirisala milione ljudi širom svijeta.

KakanjLive/Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u