KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Bajramske poruke iz Čaršijske džamije

05.07.2016. - Bajram namaz u Čaršijskoj džamiji obilježen prisustvom velikog broja vjernika i porukama koje je na ovaj odabrani dan uputio Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice mr. Sulejman ef. Čeliković

001

Bajramsko jutro u Kaknju, na putu prema Čaršijskoj džamiji prije Bjaram namaza, i na putu od Čaršijske džamije poslije Bajram namaza bilo je ispunjeno nesvakidašnjom ljepotom. Tako rano, a toliko ljudi u srcu ovog grada. Predivna slika. Svaka duša sa povratka iz džamije i prilikom prelaska kućnog praga, gdje se ljube ruke starijima, bila je ispunjena bajramskim porukama, koje je u svojoj hutbi govorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković. Puno je toga lijepeg rekao, prenoseći istinu iz Objave Poslaniku.

Nema sreće među ljudima ako nema iskrenosti

Govorio je o bolestima društva u kojem živimo. Neke od tih bolesti su zavidnost, ljubomora, ružan govor... Evo šta je efendija Čeliković o tome rekao:

- Zavidnost i ljubomora je bolest koja proizilazi iz sebične duše koja ne može podnijeti uspjeh i sreću druge osobe. Uskogrudni čovjek ne može vidjeti da je sreća i uspjeh njegovog brata i njegov uspjeh jer je uvijek biti bolje u društvu uspješnih i sretnih ljudi. Pogotovo kada znamo da zavidnost uništava dobra djela kao što vatra uništava drvo. Ostavimo ružan govor. To je bolest koju moramo liječiti. Ona narušava sistem moralnih vrijednosti, tako što se laž i kleveta podižu na razinu poželjne osobine dok se istina i iskrenost spuštaju na razinu nepoželjne grižnje savjesti. Nema napretka u društvu ako u njemu nema istine. Nema sreće pojedinca bez iskrenosti među ljudima. Nema blagostanja u duši bez pravednosti u društvu. Licemjeri su na najnižem stepenu džehenema. Allah nam je dao ovakve dane i Ramazan da bi smo liječili ove bolesti.

002

Pobjediti paradoske svakodnevnice

Govoreći dalje o svakodnevnoj zbilji, pred vjernicima koji su jutros sa svih strana hrlili prema Čaršijskoj džamiji i u njenom haremu se okupili u velikom broju, Sulejman ef. Čeliković, je istako više različitih, do apsurda neshvatljivih društvenih pojava, pozivajući Muslimane da, držeći se Allahove dž.š. Upute mijenjaju takvo stanje. Navodeći takve paradokse rekao je:

- Što je više znanja, fali nam više mudrosti. Što je više stručnjaka imamo sve manje rješenja. Što je više materijalnog bogatstva sve je manje moralnih vrijednosti. Što su veće kuće sve su malobrojnije porodice. Što je više velikih stvari sve je manje dobrih odnosa. Što se više piše sve se manje čita. Što je više kompjutera sve je manje ljudskih razgovora. Što je više govora o čistoći zraka sve je manje govora o zagađenosti ljudske duše. Što je više konferencija o miru sve je više straha od rata. Što se više sastaju bogati sve je više siromaštva. Mi smo svjedoci svakog ovog paradoksa. Iz takvog svijeta može nas izvući samo vjera.

003

Međusobnim čestitanjem i uz vatromet iznad Sahat kule i Čaršijske džamije završena je centralna svečenast ovogodišnjeg Ramazanskog bajrama u Kaknju. Podsjećamo da je drugi dan Ramazanskog bajrama, Dan šehida, a centralno obilježavanje za Kakanj je u Obrama.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u