KakanjLive | Subota, 23.01.2021. godine

Bajram je dan slobode i dan radosti

25.06.2017. - U bajramskoj hutbi, u Čaršijskoj džamiji u Kaknju, imam Elvedin Ibrahimspahić govorio o Bajramu kao danu slobode i radosti

Čaršijska džamija i njeno veliko dvorište jutros na Bajram namaz bili su mjesto velikog bajrmaskog okupljanja i čestitanja, nakon što je ispraćen još jedan Ramazan i završen još jedan post kod muslimana Kaknja. Bajram namaz je imamio i hutbu održao imam Čaršijske džamije Elvedin ef. Ibrahimspahić. Govoreći o ramazanskom Bajramu, ef. Ibrahimspahić je istako oslobađanja grijeha kao jednu od najvećih vrijednosti koja čovjeka čini slobodnim:
- Bajram je dan slobode. Dan oslobođenja ljudi od njihovih stega, okova, lanaca i kaveza koji se grijesi zovu. Najveću slobodu čovjek doživljava upravo kada je slobodan od grijeha, a mi smo izašli iz mjeseca koji je potpuno oprost, posebno u posljednjoj trećini, kada Uzvišeni Allah oprašta ček i onima koji su za vatru pripremljeni. Zato je Bajram i dan radosti jer se radujemo rasterećenju grijeha koji kao tovari spadaja s naših leđa i s naših srca. To je istokao kada dužnik isplati svoj dug pa mu život postaje lakši, rekao je u bajramskoj hutbi, imam Ibrahimspahić.

Bajram namaz je jutros obavljen u 30 džemata Medžlisa islamske zajednice Kakanj.

Drugi dan Ramazanskog bajrama je Dan šehida, a centralno obilježavanje za Kakanj je u Nažbilju.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u