KakanjLive | Nedjelja, 24.01.2021. godine

Bahrudin Arnaut-U susret izborima u mjesnim zajednicama

29.06.2017. - Bahrudin Arnaut, rukovodilac Službe za opću upravu, radne i zajedničke poslove lokalnu samoupravu i mjesne zajednice u Općini Kakanj, jedno je od najodgovornijih lica za provođenje izbora u mjesnim zajednicama, koji su zakazani za nedjelju 2. jula. Kako je planirano da protekne izborni dan, ko će realizovati izborni proces i kako, bila je tema nešeg razgovora.

SAM_0107

Arnaut: Planirano je da izborni proces počne u nedjelju 2. jula u 8.00, a da završi u 18,00 sati. Najveći posao, kao i regularnost izbora je odgovornost biračkih odbora koje je imenovala Komisija za provođenje izbora. Imenovanje je urađeno iz naših evidencija, od ranije certificiranih članova i zamjenika biračkih odbora iz Općinske izborne komisije. Dakle birački odbori su bitna karika i zato je važno njihovo iskustvu i certifikati koje imaju. Oni će raditi na osnovu normativnih propisa koje je donijela Komisija za provođenje izbora.Svi članovi biračkih odbora su certificirani od strane centraklne izborne komisije BiH.

KL: Kako će se odvijati postupak glasanja?
Arnaut:Nema nikakve razlike u odnosu na glasanje koje se odvija na loklanim ili općim parlamentarnim izborima.Postoji birački spisak, glasački listići, birački odborti, posmatrači, zapečaćene kutije, a građani pristupaju glasanju na osnovu identifikacionog dokumenta: lične karte, vozačke dozvole, ili pasoša, bez mogućnosti da jedno lice glasa za bilo koga drugog. Na biračkom mjestu mogu glasati lica koje iz opravdanih razloga moraju imati pratioca, a birački odbori imaju obavezu da u posebnim slučajevima odu u kućnu posjetu licima koja iz zdravstvenih razloga ne mogu doći na biračko mjesto.

KL: Da li će se i uvid u glasački listić i njihovo prebrojavanje obavljati na biračkom mjestu?
Arnaut: Neće. Sve glasačke kutije će biti dopremljene u zgradu Općine Kakanj.Po završeniom biračkom postupku, pred zatvaranje biračkih mjesta glasačke kutije će biti zapečaćene.U zgradi Općine u prisustvu članova Općinske komisije skidaju se pečati i istresaju listići iz glasačkih kutija.Članovi biračkih odbor sa određenog biračkog mjesta uz prisustvo jednog člana Komisije za provođenje izbora pristupaju utvrđivanju stanja listića, i brojanju glasova za članove savjeta mjesne zajednice. Ovom postupku mogu prisustvovati i akreditovani promatrači. Najveći broj glasova znači i broj jedan u Savjetu, odnosno da je kandidat sa najviše glasova predsjednik Savjeta, a zatim prema broju osvojenih glasova pravi se redosljed u Savjetu.

SAM_0110

KL: Koliko je biračkih mjesta?
Arnaut: Na zadnjim loklanim izborima bilo je 58 biračkih mjesta. Mi se nismo vodili tom raspodjelom nego smo odlučili da imamo u svakoj mjesnoj zajednici jedno biračko mjesto. To smo i uradili tako izuzev u Mjesnoj zajednici Kakanj 1, koja je najbrojnija i tu imamo dva biračka mjesta, jedno na Plandištu i jedno u zgradi općine Kakanj. Biračka mjesta izuzev u mjesnim zajednicama Kakanj 1 i Kakanj 2, su biračka mjesta koja se mogu pomjerati po podružnicama. To znači da su ustvari i mjesta i odbori i prijavljeni promatrači mobilni. U jednoj podružnici mogu provesti par sati, a zatim se pomjeraju u drugu, treću podružnicu do zatvaranja biračkih mjesta.Cilj je da se poveća izlaznost i da birački odbori budu bliže građanima. Ta pomjeranja po podružnicama se evidentiraju u zapisnik o radu odbora.

KL: Koliko će biti promatrača i koje prijavljivao promatrače?
Arnaut: Svaki građanin pa čak i kandidat se mogao prijaviti kao promatrač. Najviše promatrača su prijavili politički subjekti . Ukupan broj prijavljenih promatrača je 24.Na jednom biračkom mjestu ne mogu biti dava promatrača iz istog subjekta. To su pravila koja nisu toliko stroga.

KL: Kakve su procjene o izlaznosti i koliko ste štampali glasačkih listića?
Arnaut:U birački spisak je upisano oko 33 hiljade birača, a štampali smo nešto više od 50 posto listića u odnosu na broj upisanih.Na posljednjim izborima za savjete mjesnih zajednica 2013. godine izašlo je oko sedam hiljada birača. Naša je procjena da će slična izlaznost biti i ovoga puta.

SAM_0108

KL: Poruka građanima pred izborni dan?
Arnaut: Mjesna zajednica je temelj loaklne samouprave. Ona treba stalno jačati i organizovanje građana u mjesnoj zajednici najbolji je put za unaprjeđenje kvaliteta života. Nama je važno da imamo savjete mjesnih zajednica koji će konstantno ostvarivati komunikaciju sa ovom općinskom službom . Komšije najbolje znaju ko će najkvalitetnije zastupati potrebe nekog naselja, zato je važno izaći na izbore i izabrati savjete mjesenih zajednica koji će biti aktivni, kreativni, suradljivi, koji će raditi timski i predlagati ideje i projekte za kvalitetniji život kako u jednoj ulici, ili mahali, tako i u zajedničkom haustoru.

A.Zekić/KakajnjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u