KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Amel Tuka i Amina Grahić najbolji sportisti

26.02.2020. - Proglašeni su najbolji sportisti, sportistkinje, klubovi i organizacije za prošlu gopdinu


U organizaciji Općine Kakanj i Sportskog saveza Općine Kakanj održana je tradicionalna manifestacija Izbor sportiste Općine Kakanj. Ovoga puta priznanjja su dodjeljena za sportsku 2019. godinu.

Najbolji senior

Amel Tuka je najbolji je sportista općine Kakanj za 2019. godinu. U protekloj godini još jednom je ispisao nove stranice bh. sporta. Nakon 2015. godine kada je osvajanjem bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, u oktobru 2019. je otišao korak dalje i osvojio srebro na SP u Kataru. Bila je to najbrža trka u istoriji svjetskih prvenstava, a njegovo fantastično vrijeme 1.43.47 zlatnim slovima ostaće zapisano kao najveći rezultat bh. kraljice sportova. U 2019.godini se čak 17 puta penjao na najviša postolja. Zauzeo je sjajno šesto mjesto u finalu Dijamantne lige u Cirihu. U Minsku je donio pobjedu reprezentaciji Evrope protiv selekcije SAD, a trijumfom u Ostravi postao je prvi bh. sportista koji se kvalifikovao na OI u Tokijo.

Najbolja sportiskinja

Najbolja je sportistkinja općine Kakanj za 2019. godinu je Amina Grahić i dolazi iz Tekvando kluba Rudar Kakanj.Nosilac je crnog pojasa drugi dan.Tekvsndo trenira već 9 godina.Učesnica je mnogobrojnih takmičenja kako u BiH tako i van granica naše zemlje.U 2019.godini osvojila je druga mjesta na federalnom prvenstvu i na međunarodnom turniru u Zrenjaninu.Osvojila je prvo mjesto u Hadžićima ,prva je bila i na Ulcinj trofeju gdje je dobila i pehar za najbolju seniorku.Najboljom seniorkom proglašena je i u Zagrebu gdje je još jednom pokazala svoj kvalitet.Prvamjesta osvojila je i na turnirima u Sarajevu,Zenici i na Korčuli.

Najbolja juniorka

Najbolja juniorka općine Kakanj za 2019. godinu je Rajza Selimović. Prvakinja je BiH u šotokna karateu, osvajala je prva mjesta na mnogim međunarodnih turnira kako u BiH, tako i šire. Rođena je 25.08.2001,a karate trenira od 2006.godine. Na federalnom prvenstvu održanom u Fojnici osvojila je drugo mjesto. Osvajala je prva mjesta na turnirima u Maglaju, Zenici, Brezi, Modriči i Šamcu. U Travniku je na prvom Kupu BiH šotokan karatea osvojila drugo mjesto, a na međunarodnom karate kupu u Visokom bila je bronzana. Na Inter budo Kupu Europe 2019.godine osovjila je tri zlatne medalje, u katama, borbama i ekipno u katama. Ovo su samo neke od medalja koje je prošle godine osvojila članica Kakata kluba Sakib Bitić. Medalje su došle kao potvrda njenog upornog rada i zalaganja, te kao potvrda opredjeljenosti Kluba da iz svojih redova daje najbolje sportiste.

Najbolji junior 

Najbolji je junior za 2019. godinu je Faris Sikira iz Košarkaškog kluba Kakanj. Rođen je 23.decembra 2003. godine. Učnik je drugog razreda Gimnazije Muhsin Rizvić. U 2019.godini pozvan je na pripreme U16 reprezentacije BiH. Registrovan je i za seniorsku selekciju Košarkaškog kluba Kakanj,gdje bude u sastavu za utakmice elitnog ranga bh.košarke.

Najbolji sportista u kategoriji osoba sa invaliditetom 

Najbolji sportista u kategoriji osoba sa invaliditetom je Harun Tahirović. Svojim nastupom pokazuje da je sve moguće, promoviše humanost, razbija stigmu prema osobama sa invaliditetom, daje pozitivan primjer djeci, mladima i onim nešto starijim, a posebno osobama sa invaliditetom, i daje nemjerljiv doprinos u promociji općine Kakanj u lijepom svjetlu. Njegov najverniji pratilac na svim trkalištima je Esmin Brodlija gestalt psihoterapeut i diplomirani psiholog.

Posebna priznanja za doprinos u rezultatima ostvarenim u pojedinim sportovima

Posebno priznanje za rezultate ostvarene u odobjci pripada Hasanu Hadžiću. Sa kadetskom ekipom OK Kakanj 78 stigao je do titule viceprvaka BiH, nastupao je za juniorsku odbojkašku reprezentaciju BiH na Balkanskom kupu u Tirani, standardni je član seniorske ekipe OK Kakanj 78 s kojom ima finale Kupa I prvenstva BiH.

Jedno od posebnih priznanja otišlo je u ruke člana juniorske selekcije FK Mladost Doboj Kakanj. Mladi i talentovani fudbaler, koji je zahvaljujući svojim igrama na terenu pozivan i u U19 reprezentaciju BiH ispred Fudbalskog Saveza BiH. Dobio ga je Safet Čago.

Anto Kvesić, dobitnik je Posebnog priznanja za rezultate ostvarene u odbojci. Sedamdesetih godina prošlog vijeka pri Društvu za tjelesno vaspitanje Partizan postaje članom odbojkaške sekcije,koja će krajem sedamdesetih godina prerasti u Odbojkaški klub Kakanj i početi bilježiti prve nastupe u Republičkoj ligi BiH. Pored problema sa povredama kičmenog stuba davao je svoj maksimum, da bi jedno vrijeme kao najstariji igrač bio i kapiten OK Kakanj. Sa aktivnim igranjem prestao je 1987.godine, a onda je uključen kao trener u rad Ženskog odbojkaškog kluba. Krajem osamdesetih godina položio je i ispite za odbojkaškog sudiju. I danas aktivno prati sve nastupe odbojkaških selekcija i ne samo odbojkaških.

I Emina Šahinović Čizmić dobitnica je Posebnog priznanja rezultate postignute u sportu. Trčanjem se rekreativno bavi tri godine,a na samom početku prijavljivala se na trke širom BiH,na dužini od 10 km.Prvi maraton dužine 21 km istrčala je 3.novembra 2019.godine u Metkoviću. U januaru je u Sarajevu istrčala i prvi maraton (Unusual marathon) dužine 42 km.Tamičari su trčali ulicama grada Sarajeva po izuzetno hladnom vremenu.

Kuglaški klub Rudar oduvijek je u svojim redovima imao talentovane i uspješne kuglaše. U ovom sportskom timu iz Kaknja nastupali su Kakanjci reprezentativci, selektori i treneri BiH. Kuglanje je jedan od najtrofejnih sportova u Kaknju, a doprinos značajnim rezultatima dao je i Kemal Karahodžić, koji je također dobitnik posebnog priznanja za razvoj sporta u 2019. godini.

Specijalna priznanja

Specijalno priznanje za pomoć kakanjskom sportu i sportistima ove godine otišlo je u ruke Mirze Demira. Kondicioni trener je u KK Kakanj, OK Kakanj 78 ,RK Kakanj i FK Rudar.Radio je i kako kondicioni trener odbojkaške reprezentacije Hrvatske, a svoje znanje nesebično je djelio i sa klubom sjedeće odbojke Kakanj 92. Napisao je dvije knjige o suđenju i kondicionim pripremama sportista.

Specijalno priznanje za doprinos razvoju sporta kroz medije pripalo je portalu Kakanj Live.Kako je rastao interes, i na isti način kako su kakanjski sportski klubovi svojim rezultatima privlačili pozornost, tako je rastao ili padao broj izvještaja sa svih sportskih događaja na internet poratalu KakanjLive. Poslije jedanaest godina od početka rada u rubrici sport objavljeno je više od 5.500 tekstova sa više od 28 hiljada fotografija. Uradili su to: Mato Komšo, Mirsad Mujagić, Edis Škulj i Adib Zekić.

Kada svaki dan čitate i gledate sportske vijesti na internet portalu KakanjLive, ovih brojki i niste svjesni. Ne možete ni pretpostavioti koliko je za tako veliki posao odricanja, prvo iz ljubavi prema Kaknju i kakanjskom sportu, a tek onda iz nekog materijalnog razloga koji je u odnosu na ovoliki rad bio i manji od simboličnog. Nijedno priznanje ne može biti adekvatna vrijednost za ovoliki rad. Ovo je tek jedna velika zahvalnost Sportskog saveza, kao organizatora ove manifestacije za sportske novinare i fotoreportere KakanjLiva.

Specijalno priznanje za afirmaciju grada Kaknja kroz sport ove godine ide  i u ruke Ahmeda Krnjića. Višestruki je prvak BiH u K1 i lou-kiku, najbolji takmičar Prvenstva BiH, osvajač Balkanskih i Internacionalnih kupova.U 2017 i 2018.godini okitio se titulom viceprvaka Svijeta i Evrope. U 2019.godini ostvario je još jedan veliki uspjeh,postao je prefesionalni prvak Evrope u kik boksu.

Sportski radnik za 2019. godinu je Samir Lušija. U posljednjih deset godina dao je nemjerljiv doprinos kakanjskom sportu kao predsjednik Sportskog saveza Općine Kakanj,koji je prepoznatljiv kao najorganizovaniji Sportski savez u Zeničko -dobojskom Kantonu.Sekretar je Košarkaškog kluba Kakanj.Kao stručni saradnik za sport u Općini Kakanj,svim klubovima sa naše Općine je izlazio u susret bez obzira koja je to sportska disciplina.Da nespominjemo sve sportske manifestacije koje su se desile ne samo u 2019,već i poslijednjih deset godina.

Specijalno priznanje za doprinos kakanjskom sportu dodjeljeno je Tvornici cementa Kakanj.Svojim nastojanjima i ulaganjima pokazali su da u Bosni i Hercegovini postoje firme koje su društveno odgovorne, koje maksimalno ulažu u zaštitu okoliša, koje podržavaju i kulturu i sport i sve segmente razvoja lokalne zajednice. Praktički podržavaju svaki sportski klub u gradu Kaknju, sve kulturne manifestacije, infrastrukturne projekte I tako daju primjer i ostalima kako trebaju pomoći svojoj lokalnoj zajednici.

Specijalna nagrada za životno djelo pripala je Zoranu Spasojeviću, posthumno. Bio je član najuspješnije selekcije FK Rudar Kakanj, koja je igrala kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije. Po završetku nogometne karijere posvetio se fudbalskom suđenju, u plejadi kakanjskih sudija Markovića, Šimunca, Bešlića, Berbića... U fudbalskom svijetu je radio kao delegat i kontrolor suđenja. Svoj radni vijek je proveo u Rudniku Kakanj, gdje je i penzionisan sa mjesta sekretara pogona.

Povodom stogodišnjice specijalno priznanje je dodjeljeno Fudbalskom klubu Rudar

Najstariji sportski kolektiv u Kaknju je Fudbalski klub Rudar Kakanj, a prvo sportsko društvo pod imenom Rudar, registrovano je 1920. godine pod nazivom: Športski Klub Rudar Kakanj – Zgošća. Od tog doba do danas, ova sportska organizacija mijenjale je samo predzaneke u svome imenu. Tako je jedno vrijeme nosila naziv Radnički sportski klub Rudar Kakanj, pa onda Sportsko Društvo Rudar Kakanj. U svome okrilju okupljali su i kao Klub i kao Društvo, kuglaše, šahiste, odbojkaše, košarkaše i fudbalere. O svemu tome postoje pisani tragovi. Vremenom, Sportsko Društvo koje je okupljalo klubove iz više grana sporta različitim interesima, i zajednice i sportskih radnika, prestalo je postojati kao jedinstvena porodica i klubovi su počeli djelovati nezavisno i samostalno i tako je do danas. Pouzdano se zna da je Sportsko Društvo Rudar djelovalo do kasnih šezdesetih godina, a onda je tradiciju prvih sportskih klubova pod imenom Rudar nastavio Fudbalski klub. Nogometni tim Radničkog sportskog Kluba Rudar Kakanj, zvanično se takmiči u Sarajevskom nogometnom podsavezu još u Kraljevini Jugoslaviji. Zlatno doba Kakanjskog fudbala bilo je vrijeme drugologaških sezona šezdesetih i početka sedmdesetih godina 20. vijeka. Zamislite jedan mali Kakanj i jedan mali Rudar u prvenstvenim i Kup utakmicama tog doba sa: Olimpijom, Lokomotivom, Splitom, Dinamom, OFK Beogradom, Šibenikom, Slobodom, Borcem, Varteksom... Ta nogometna bajka trajala je u deset drugoligaških sezona od 1964. do 1974. godine. I zato ne pitaj šta je i koliko je Rudar značio Kakanjcima koji su sudionici i svjedoci tog vremena. Imao je Rudar zlatne trenutke u takmičenjima poslije međunarodnog priznavanja Bosne i Hercegovine u Prvoj nogometnoj ligi Bosne i Hercegovine i u Prvoj ligi Federacije BiH. Imao je i krize, imao je trenutke kada je bio ostavljen na cjedilo, samo igračima i trenerima i što je žalsno, to se dešavalo u nekim godinama posljednje decenije. Gasili su se krizni požari, uspjelo se opstati i evo Rudar je doživio stotu godišnjicu. Dosta je klubova koji su doživjeli ove godine, ali su na početku imali neka druga imena. Kaknjski Rudar, kao sportski kolektiv nikada nije mjenjao svoje ime i stotinu godina uvijek je bio Rudar. Samo se ispred njegovog imena mijenja predznak. Nekada je bio športski, nekada sportski ili radnički, ali uvijek je bio Rudar i samo Rudar.

Sportski događaj godine

Riječ je o sportskom događaju koji je prenosilo nekoliko televizijskih kanala. Pred punom kakanjskom dvoranom, uz podršku Općine Kakanj odigrane su međunarodne kvalifikacione utakmica za Evropsko prvenstvo.Prema ocjeni stručnog žirija sportski događaj godine su kvalifikacione utakmice muških odbojkaških reprezentacija BiH i Austrije te BiH I Mađarske. Protiv Mađarske BiH je ostvarila i prvu pobjedu nakon dugih devet godina. Priznanje je primio predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić, a za podršku koju je šružila Općina Kakanj Odbojkaškom savezu i Reprezentaciji BiH, priznanje je primio i Općinski načelnik Kaknja, Aldin Šljivo.

Najbolji trener u 2019. godini je Ramiz Husić

Prošao je sve selekcijeFudbalskog kluba Rudar i bio u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.Po završetku fudbalske karijere posvetio se trenerskom pozivu vodeći omladinske selekcije u FK Rudar Kakanj,od predpionira do juniora i pomoćnika u prvom timu.Djeleći svoje znanje kroz sve selekcije u posljednjih dvadeset pet godina u potunosti zaslužuje da bude proglašen za najboljeg trenera za 2019.godinu.

Najbolja juniorska organizacija

Oni su juniorska selekcija Fudbalskog kluba Mladost Doboj Kakanj. Postigli su izuzetan napredak igrajući u Omadinskoj Premijer ligi BiH,u kojoj su zabilježili značajan rezultat,ostavljajući iza sebe ekipe sa puno većim iskustvom kao što su Velež Mostar,Slavija,Krupa.Pravo lice pokazali su u mečevima protiv ekipa Željezničara, Zrinjskog, Sarajeva, Banjalučkog Borca, Širokog Brijega, gdje su ostvarili četri pobjede i pet remija.

Najuspješnija sportska organizacija

Žiri je u jakoj konkurenciji izabrao i najuspješniju sportsku organizaciju za 2019.godinu. To su finalisti KUP-a BiH i Lige za prvaka BiH - Odbojkaški klub Kakanj 78. U 2019. godini izborili su plasman u finale Plej ofa za prvaka BiH, gdje su pružili žestok otpor najboljoj ekipi u BiH.Osim finala plejofa, u 2019.godini plasirali su se i u finale Kupa BiH te tako pokazali da spadaju u sami vrh bh.odbojke. U 2019.godini su, nakon sedam godina pauze igrali i šesnaestine finala Evropskog Cev Kupa.

Mlade nade

Nerma Šehagić i Marina Lukenda (Karate klub Sakib Bitić ),Nail Goralija i Kerim Tursum (Džudo klub Kakanj),Ismir Kovač, Anes Kovač i Adna Berbić (Taekwondo klub NUR), Davud Mušija i Sajra Karamuja (Taekwondo klub Rudar), Lamija Đuđo i Vildana Pipo (Naša škola sporta), Lejla Karzić i Amina Škulj (Odbojkaški klub ARABI), Neđma Karamuja i Ajša Mušanović (Klub ritmničke gimnastike PIRUETA), Ivor Terzić, Sanin Avdić, Ahmed Neimarlijai Emin Delibašić ( Košarkaški klub Kakanj), Luka Kalfić i Damir Tica (Rukometni klub Kakanj), Mehmed Berbić, Kenan Muflizović i Salih Hadžić (Fudbalski klub Mladost), Rijad Begić (OK Kakanj 78), Deni Šabić, Alen Muminović i Selmin Šljivo (Fudbalski klub Rudar Kakanj).

Sponzori večerašnje manifestacije bili su Tvornica cementa Kakanj, RMU Kakanj, AB Petrol i Tiron. Medijski pokrovitelj ovogodišnje manifestacije izbora najboljih sportista je NTV IC Kakanj, a u kulturno umjetničkom programu nastupio je Alter Val.

A.Zekić/KaknjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u