KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Aliefendić-Hvala vam na podršci

01.08.2018. - Prenosimo intervju Kaknjskih novina sa Almedinom Aliefendićem (SDA), zastupnikom u Skupštini ZDK i delegatom u Domu naroda Parlamenta FBiH

intervju - almedin aliefendic 1Velikom podrškom glasača na Općim izborima 2014. godine izborio drugi mandat u Skupštini ZDK

- Poslije već sada izvjesnog završetka rada u zakonodavnim organima Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, imam potrebu i obavezu građanima koji su pratili i podržavali moj rad zahvaliti se na velikoj podršci na izborima, što dokazuju rezultati od preko 8.000 glasova, a zahvaljujem se i za svakodnevnu podršku građana za moje aktivnosti u navedenim zakonodavnim organima. Posebnu zahvalnost iskazujem prijateljima koji su zaslužni za vođenje uspješnih pobjedničkih kampanja, kao i predsjednicima mjesnih ogranaka OO SDA Kakanj i velikom broju aktivista Stranke. Hvala svima na podršci.

Niste dobili podršku OO SDA Kakanj za nastavak rada u Skupštini ZDK. Je li to Vaš izbor ili je odluka Stranke?
- Demokratija se zasniva na procedurama i SDA je propisala procedure kandidiranja koje nisu ispoštovane od strane općinske organizacije, te time se udaljila od principa za koje se zalaže stranka, a to su društvo jednakih šansi za sve članove i vladavina prava. Najodgovornije za ovu situaciju smatram rukovodsvo OO SDA Kakanj. Politika eliminacije kadrova stranke sigurno nije dobra politika koju ne odobrava članstvo, a koja narušavanjem dostojanstva kadrova slabi Stranku. Često je SDA pravila greške u kadrovskoj politici, ali sam siguran da nema ništa bolje od SDA, te znam da se moraju popravljati stvari unutar stranke i učiniti da ona bude bolja. Odgovor na Vaše pitanje je, nije moja odluka već javnosti poznatih kreatora kakanjskih politika na čelu sa predsjednikom OO SDA Kakanj.

Možete li ukratko istaći Vaše parlamentarne aktivnosti u kojima ste dali svoj doprinos?
- Osnovni cilj politike je rješavanje problema građana, odnosno rad za opšte društveno dobro i sveukupno unapređenje standarda življenja građana, što je bio i moj moto po kojem sam postao prepoznatljiv i što sam pokazao u proteklom periodu. Rezultati rada potvrđuju da smo u ulozi zastupnika i delegata primarno imali u fokusu donošenje propisa koji su bili usmjereni za dobrobit svih građana i unapređenje njihovog standarda življenja. U prilog ovoj tvrdnji idu usvojeni veliki broj zakona i propisa kao što je Zakon o matičnim knjigama, zahvaljujući kojem građani Kaknja i drugih općina Federacije BiH svoje izvode iz matičnih knjiga umjesto u općinama gdje su rođeni sada mogu dobiti u općinama u kojima imaju prebivalište. Ističem i reformu penzionog sistema, odnosno usvajanje Zakona o PIO, zahvaljujući kojem je finansijski stabiliziran sistem putem kojeg se redovno isplaćuju penzije za preko 400.000 penzionera sa stvaranjem uslova za kontinuirano povećanje istih usklađenih sa troškovima života na godišnjem nivou. Posebno sam ponosan na učešće u usvajanju Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, zahvaljujući kojem Kakanj ima dodatne milionske prihode za realizaciju infrastrukturnih i drugih potreba. Nažalost, u donošenju ovog zakona nije bilo senzibiliteta i podrške za amandman koji sam uložio, a vezan je za povećanje izdvajanja sredstava čime bi građanima Kaknja bilo kompenzirano za zagađenja i devastaciju zemljišta koje decenijski trpe radom TE Kakanj.

Prema izvještajima CCI, jedan ste od zastupnika koji je postavljao veliki broj inicijativa i zastupničkih pitanja. Možete li neke istaći?
- Velikim brojem inicijativa i pitanja pokušavao sam aktuelizirati i skrenuti pažnju na probleme koji su interesantni i važni građanima. Uspio sam u namjeri da putem inicijative i usvojenog zaključka na Parlamentu FBiH obavežemo Vladu FBiH da isplati 1,1 milion KM za bolnice u Zenici i Tešnju, kao i 1 milion KM za Općinu Vareš kao najnerazvijeniju općinu Zeničko-dobojskog kantona. Pitanjima sam aktuelizirao izgradnju strateškog projekta izgradnje Bloka 8 TE Kakanj, rekonstrukcije puta od naplatnih kućica do kružnog toka na ulazu u Kakanj (vrijednost investicije cca 300.000 KM), tražio sam izdvajanje sredstava od konsecija za izgradnju puta za Brnjic, te niz drugih pitanja koja sam zvanično postavljao na sjednicama Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kao i na Domu naroda Parlamenta FBiH.

almedinaliefendicAlmedin Aliefendić: Velikom podrškom glasača na Općim izborima 2014. godine izborio drugi mandat u Skupštini ZDK

Nemojte se vezati za ljude i pojedine kadrove, vežite se za ideju i izvorne ciljeve SDA!

- Pozivam birače koji su mene podržavali na proteklim izborima i sve građane da na narednim izborima glasaju za državotvorne politike, političku stranku koja nosi ideju razvoja i prosperiteta društva, realnu, ozbiljnu i odgovornu politiku. Podržite kandidate koji će na najbolji način zastupati Vaše interese i koji neće kao lokalni moćnici svoje lične ambicije i interese staviti ispred društvenih. Još jednom hvala na podršci i povjerenju koje sam nadam se svojim radom i zalaganjem opravdao.Koristim priliku da svim članovima i simpatizerima OO SDA Kakanj čestitam 28. godišnjicu od osnivanja najjače državotvorne političke stranke u BiH.

Postali ste prepoznatljivi zastupnik Kluba SDA u Skupštini ZDK. Šta možete reći o radu Vlade i Skupštine ZDK u proteklom periodu? Kakvo je stanje zatečeno, a šta ostavljate novom sazivu Skupštine ZDK?
- Ponosan sam što sam dio tima premijera Miralema Galijaševića koji je uspio Zeničko-dobojski kanton stabilizirati. Kada se pogleda Zeničko-dobojski kanton i izvrši analiza stanja budžeta, na kraju mandata 2010. godine SDA je ostavila budžet bez deficita s izmirenim obavezama i rezervom iz koje su se mogle isplatiti dvije plaće za budžetske korisnike. Međutim, na kraju mandata 2014. godine SDP je ostavio cca 100 miliona KM deficita, a isplate plaća, toplih obroka, naknada za porodilje, stipendija, socijalna davanja, naknade za borce i sl. bile su neredovne i kasnile su po nekoliko mjeseci.Jedan od glavnih zadataka Skupštine i Vlade Kantona po preuzimanju vlasti 2014. godine bio je saniranje katastrofalnog stanja zatečenog u budžetu. Danas, 2018. godine, na kraju ovog mandata SDA je ponovo stabilizirala prilike na Kantonu obezbjeđujući tekuću likvidnost budžeta i izmirenje zaostalih obaveza prema svim korisnicima budžeta. Pored opšte stabilizacije, Zeničko-dobojski kanton je lider u izvozu, prvi u industrijskoj proizvodnji i prvi u zapošljavanju, te se sa pravom može reći da je Zeničko-dobojski kanton kičma razvoja BiH. Istovremeno, SDA Zeničko-dobojskog kantona je u kontinuitetu primjer zrelosti i političke stabilnosti, odgovornog rada i jedinstva u BiH. Stvarajući stabilan politički ambijent omogućili smo stabilizaciju prilika na području Zeničko-dobojskog kantona u svim sferama života i rada.

Hoće li u Vašem mandatu biti usvojen Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost Federacije BiH?
- Dajem obećanje koje je iz poznatih razloga temporalnog karaktera, znači do kraja ovog mandata, da Zakon u predloženoj formi neće dobiti podršku, jer je nepravedan za lokalne zajednice, a posebno za građane općine Kakanj koji predviđa dodatno umanjiti povrat sredstava koja uplaćuju zagađivači u Fond za zaštitu okoliša FBiH. Najmanje što očekujem od predlagača je da otvori javnu raspravu i da uvaži stavove Općinskog vijeća Kaknja, te da se predloženi model raspodjele sredstava promijeni u korist lokalnih zajednica sa 80%, a da Fondu za zaštitu okoliša i kantonima pripada po 10% sredstava koje uplaćuju zagađivači. Ovo su moji stavovi koje ću iznijeti na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Na kraju našeg razgovora, da li imate poruku za građane i članstvo stranke kojoj pripadate?
- Svi mi znamo istoriju nastanka SDA i borbu našeg prvog predsjednika, rahmetli Alije Izetbegovića, za Bosnu i Hercegovinu. Ideja koju je utemeljio Alija Izetbegović i koju nosi politika SDA nije vezana za pojedince i ostvarivanje njihovih ličnih interesa, odnosno suprotno od toga na prvom mjestu je politika javnog interesa. Mnogo je kadrova bilo u SDA, na raznim funkcijama, biološki su nestali ili napustili stranku, a jedino što je ostalo je IDEJA SDA ZA JAČANJE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE.

Kakanjske novine (Broj: 338, od 01.08.2018.)

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u