KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Aldin Šljivo iznio prve stavove i ideje

04.12.2018. - Svi se moramo odgovorno uključiti u stvaranje još boljeg ambijenta u Kaknju. Dostignuto ne treba samo održavati, dostignutu treba unaprjeđivati. Moramo biti odlučni, preuzeti odgovornost, donositi velike odluke jer odluke su ključ uspjeha. Smatram da smo svi dobri u nečemu, procijenimo u čemu smo najbolji i učinimo sve da postignemo uspjeh sa tom idejom

aldin_naslovna_txAldin Šljivo je rođen 30. novembra 1987. godine u Zenici. Osnovnu i srednju školu završiio je u Kaknju, a Ekonomski fakultet u Zenici. Profesionalnu karijeru počinje u GTUD „DEELA“d.o.o Kakanj gdje radi kao pripravnik, a potom i referent i rukovodilac ekonomskih poslova. U 2015. GodinI imenovan je na funkciju direktora JU KSC Kakanj, a ova Ustanova pod njegovim vodstvom doživljava preporod. Političku karijeru gradi u OO SDA Kakanj, gdje je obnašao funkciju predsjednika Asocijacije mladih ove stranke, potom predsjednik Asocijacije mladih na kantonalnom nivou, a trenutno je potpredsjednik Opštinskog odbora ove stranke. Vijećnik je u Općinskom vijeću Kakanj u dva mandata, od 2012. Predsjednik je OK Kakanj 78.

KL: Šta Vas je motiviralo da prihvatite ovu vrlo važnu funkciju?
ŠLJIVO: Iskren da budem, nikada nisam gledao tako široko kada je moja poslovna ili politička karijera u pitanju. Tačnije uvijek sam težio da budem skroman jer tako su me roditelji naučili, što ne mislim da je greška. S druge strane nije ni dobro ne razmišljati na veliko. Međutim, kako kažu, svima nama je sudbina predodređena i mi samo biramo put do te sudbine, lakši ili teži. Kao što sam ranije već govorio, u toku svog školovanja nisam se vidio u političkim vodama, ali prilika koja mi se pružila sa kandidaturom na lokalnim izborima 2012. godine na kojima sam dobio povjerenje građana i sa posljednjeg mjesta na listi završio na petom mjesto osjetio sam želju prije svega omladine da kroz rad u Vijeću doprinesemo boljem položaju za mlade. Tako me put odveo na tu stranu. Trudio sam se da opravdam povjerenje, pa smo vremenom učinili da se isplate učeničkih i studentskih stipendija ureduju, a što ranije nije bio slučaj – danas je to standard. Mijenjali smo kriterije prema potrebi mladih za javne pozive za stipendije, uvodili smo različite vidove finansiranja pripravničkog staža, borili se za brojne pogodnosti i uključenost mladih u donošenje odluka itd. I evo kroz tih šest godina djeovanja u Vijeću, te 3,5 godine direktne uključenosti kao izvršnog organa u sprovođenju aktivnosti na polju kulture i sporta smatram da trebam krenuti korak dalje. Naravno, ovo je na neki način politička funkcija i trebalo se posložiti dosta kockica da ja danas dobijem povjerenje da obnašam funkciju v.d. Načelnika.

KL:Smatrate li da ste mladi za obavljanje najvažnije funkcije u Kaknju?
ŠLJIVO: Ima jedna poslovica koja kaže: „Nikada niste previše stari da krenete ispočetka, i nikada niste dovoljno mladi da budete uspješni“ . Mnogo je dokaza koji potkrepljuju ove činjenice, kako u bliskoj tako i u dalekoj prošlostil. Ovo jest veliki potez za SDA, to je stranka koja djeluje skoro koliko sam imam godina. Ima kadrova koji su se mogli naći na ovoj poziciji, ali mi često griješimo s takvim odlukama, pa onda one koji su u najboljim godinama i koji mogu doprinijeti najviše, čuvamo za period kada se „potroše“ i tad ih imenujemo. Zato kažem da je SDA pokazala spremnost da pruži šansu mladima i da nagradi trud i rad. Smatram to pozitivnim, a nikako nekom vrstom neizvjesnosti. Mladi ljudi su fleksibilniji, energičniji, vrijedniji, pa i hrabriji...idu u korak s vremenom, a s druge strane ukoliko postavimo takav sistem da ga čini spoj iskustva i mladosti onda je to dobitna kombinacija.

KL: Imate li viziju, neki plan djelovanja, platformu rada za naredni periodu?
ŠLJIVO: Kao što znate SDA Kakanj je na lokalnim izborima 2012. godine pa i 2016. godine na kojima sam izabran kao vijećnik, izdala platformu rada za mandatni period 4 + 4 godine i u tim platformama urađeno je 80% zacrtanih ciljeva. Naravno da ćemo u narednom periodu izvršiti analizu i pred same vanredne izbore našim sugrađanima ponuditi novu izbornu platformu koja će obuhvatiti period 2018-2020. ali vjerovatno i za period do 2024. godine.Kada govorimo o strategiji, odnosno platformi, onda se treba vratiti u prošlost, kako bi komparacijom uočili razlike i pravilno proicirali planove budućnosti. Zato smatram da je općina Kakanj, do 2012. tokom decenijskog vladanja načelnika ljevice išla iz godine u godinu korak naprijed, a dva nazad i bila strateški dezorijentirana. Proteklih šest godina napraviljeni su odlični pomaci koji su vidljivi i van granica Kaknja. Brojna djela o tome svjedoče. Mi ćemo nastaviti takvu orijentaciju i taj pozitivni trend. Želim da budemo konkurentnija općina od drugih lokalnih zajednica. Kada kažem konkurentnija, tu ne smatram da je općina neka firma koja se treba takmičiti sa drugim firmama, ali moramo učiniti takav ambijent da naša javna preduzeća, javne ustanove, privatne firme, nevladine organizacije, sportska društva, ali i radna snaga, budu konkurentniji, zadovoljniji i poželjniji u odnosu na takve subjekte iz drugih lokalnih zajednica. U narednom periodu moj će fokus biti na detaljnoj analizi rezultata u svakom sektoru i projektu koji je urađen, a potom od svega toga zadržati pozitivne strane, a ono što nije urodilo plodom pokušat ćemo izmjeniti ili donijeti druge odluke. Konkretno ću insistirati na uključenosti svih odgovornih za stvaranje boljeg ambijenta u Kaknju. Moraju se postaviti tačne mjere uspješnosti zadataka, a za oni koji ne postižu zacrtane ciljeve i rezultate moraju podnositi izvještaje i snositi sankcije. Ima tu dosta problema za koje su odgovorni do sada bili skrivani ili su drugi za njih odrađivali zadatke ili ih pokrivali, više to neće moći. Smatram da je došlo vrijeme da sve iznesemo na vidjelo i da krenemo korak naprijed, a posebno uključujući nove generacije koje su budućnost danas.

KL: Veliki uspjeh ste postigli kroz rad u JU KSC Kakanj, kažite šta vas je motiviralo?
ŠLJIVO: Cilj nam je bio da postanemo „Krovna institucija za organizaciju svih kulturno-sportskih aktivnosti u našem gradu“, i zaista to smo uspjeli. Vratili smo povjerenje našim sugrađanima koji su nas svakodnevno posjećivali kroz razne sadržaje koje smo im nudili, ali su nam se i obraćali za suorganizaciju brojnih kulturno-sportskiH aktivnosti. Ubrzo su došle i nagrade za naš rad, pa smo 2016. godine dobili najveće priznanje općine Kakanj – GRB OPĆINE KAKANJ, zatim smo 2018. godine dobili SPECIJALNO PRIZNANJE za doprinos razvoju sporta u Kaknju za 2017. godinu. Zatim su nas institucije koje se bave kulturom i sportom u drugim gradovima pozivali i tražili naše recepte za uspjeh. Smatram da sam osoba koja se jako veže za mjesto i firmu u kojoj djelujem, i predano se trudim da dajem maksimum od sebe da ono što radim, radim najbolje što znam. Ako i ne uspijem u namjerama budem zadovoljan jer znam da sam dao sve od sebe. U momentu preuzimanja direktorske pozicije JU nisam ni sanjao o ovim aktivnostima koje su realizovane u protekle 3,5 godine. Ponekad pomislim da je iza mene 10 godina rada. Dakle, vrijeme je to koje čovjeka usmjerava od jedne do druge aktivnosti, a do čovjeka je hoće li to vrijeme koristiti na pravi način ili će prepustiti da ono samo teče bez konkretnih poteza.

KL:Koje probleme u općini Kakanj vidite krucijalnim za rješavanje i na koje ćete posebno obratiti pažnju?
ŠLJIVO: Naravno da sam analizirao i detektovao probleme s kojima se naša općina suočava i na koje treba posebno obratiti pažnju. Najveći problem s kojim se suočava BiH, pa i Kakanj, ali i zemlje u regiji, jeste odlazak mladih van naših granica. U konačnici ostajemo bez kvalitetne radne snage, bez kvalitetnih kadrova, stručnjaka, za koje sam ubijeđen da mogu bolje živjeti u BiH, ali isto tako im se ne pruža dovoljno šanse da to pokažu. Ipak, mislim da dolazi vrijeme u kojem firme moraju iskazati želju za kvalitetom, te pokazati da cijene to što imaju. Vjerujem da će ovaj trend sve više zaživjeti u narednom periodu i da će se vratiti povjerenje u poslodavce ali i institucije koji cijene kvalitetne zaposlenike. Ono što općina može ponuditi jesu svakako brojni podsticaji koji će davati efekte. Vjerovatno ćemo u narednom periodu više obratiti pažnju na mala i srednja preduzeća i osnaživanje poslodavaca, a koji će s druge strane znati cijeniti kvalitetne zaposlenike. Naravno ti će projekti biti pripremljeni i jasno predstavljeni javnosti i mi ćemo krenuti s malim stvarima i vremenom prihvatati sve veće izazove kako bismo izgradili sigurnost, opstanak, ali i napredak firmi.Problemi koji se odnose na putnu infrastrukturu, komunalije, rasvjetu itd. su uglavnom problemi s kojim se susreću sve općine u manjoj ili većoj mjeri i vrlo su bitni, i biti će u mom fokusu. Insistirat ćemo na novim rješenjima i nuđenju dobrog ambijenta za poslovanje i življenje. Ako imamo zadovoljne stanovnike koji imaju svoja normalna primanja, to automatski znači da za te stanovnike treba praviti put, treba dovesti vodu, grijanje, odvoz smeća, treba im kreirati kulturni i sportski život itd. Međutim, sve ovo drugo možemo imati ali ako nemamo zadovoljne stanovnike sve nam je uzalud. Kroz platformu koju ćemo pripremiti ponudit ću svakako i neke nove vidove finansiranja, ali i nove ideje za koje smatram da će doprinijeti boljem ambijentu u našem gradu.

KL: Najveću podršku u proteklom periodu su vam dali mladi, je li istu očekujete i ovaj put i šta ćete posebno potencirati u rješavanju problema mladih?
ŠLJIVO: Nekako sam tokom svih ovih godina bio povezan sa mladima, da li kroz razne organizacije, neformalna druženja ili sportske aktivnosti, ali uvijek mi je zadovoljstvo biti u toj ekipi gdje se mladi okupljaju. Ponekad je to teško sve stići, ali to me ispunjava. Kroz ta druženja osjeti se i energija i smijeh i zabava ali i ozbiljni razgovori i kritike. Uvijek sam se trudio da budem pristupačan i razgovaram sa svima pa ako ništa razgovorom pokušam pomoći. Smatram da ljudi ne traže previše, samo malo više uvažavanja, razgovora, uključenosti. Vjerovatno je taj moj put koji me vodio uticao i na to da pridobijem povjerenje kod mladih i da mi daju podršku kada meni treba i hvala im na tome.Smatram da se mladi trebaju više uključiti i u politiku, bez obzira na političku opciju, i u nevladine organizacije, sportske organizacije, donošenje konkretnih odluka bitnih za mlade kroz javne rasprave, diskusije, okupljanja. Evo mi u Kaknju imamo komoditet da možemo organizovati brojne sadržaje koji će učiniti da budemo konkurentniji na tržištu i da se nameću poslodavcima ali i potencijalnim investitorima. Nekako se često uspavaju i izgube samopouzdanje i pređu u jednu drugu grupu uspavanih ljudi koji su negativci i sve im smeta, a ništa ne poduzimaju. Shvatam da je težak put do uspjeha, ali ću se truditi da što veći broj posebno mladih ljudi uključim u mnogobrojne aktivnosti, da se to ne svede samo na određen broj privilegovanih ljudi koji će biti involvirani u donošenje određenih odluka ali i sprovođenje istih. Direktno ćemo ih „izvlačiti“ iz letargije i zahtjevati od njih da nam pomognu, a ta pomoć će njima najviše značiti.

KL: Poruka za kraj?
ŠLJIVO: Prestanimo slušati priče o uspjehu drugih, napravimo rez u svom životu i prestanimo skakati od ideje do ideje bez da započnemo i završimo jednu priču. Moramo biti odlučni, preuzeti odgovornost, donositi velike odluke jer odluke su ključ uspjeha. Smatram da smo svi mi dobri u nečemu, procijenimo u čemu smo najbolji i učinimo sve da postignemo uspjeh sa tom idejom. Možda zvuči više ambiciozna ova poruka ali moramo razmišljati pozitivno. Pustimo više one teške teme koje nas stalno opterećuju i s kojima nas bombarduju putem svih medija. Pozitivni ljudi su uspješni ljudi i oni se nalaze u društvu pozitivnih ljudi, a rijetko u društvu pesimista i neuspješnih.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u