KakanjLive | Petak, 22.01.2021. godine

Ako se popusti Aluminiju rudari upozoravaju...

08.07.2019. - Iskreno se nadamo da će se iznaći najkvalitetnije moguće rješenje za očuvanje 900 radnih mjesta u mostarskom Aluminiju. Međutim, mora se voditi računa o potpunoj širini, odnosno da se to rješenje negativno ne odrazi na bilo koju populaciju u društvu, pogotovo ne na rudnike uglja u FBiH

Vijesti.ba

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, govoreći o praksi koja je zabilježena u proteklom periodu, kada se, prilikom kriznih situacija u nekadašnjem mostarskom gigantu, iz nadležnih institucija FBiH aktiviraju određeni procesi koji za krajnji cilj imaju problemazovati stanje u rudnicima uglja u FBiH, te ugroziti sigurnost isplate plata i ostalih naknada na ime plata.

Husić naglašava da su neprihvatljiva rješenja koje će se, na određeni način i u određenoj mjeri, eventualno kreirati na štetu rudnika uglja u FBiH.

"Mi još uvijek imamo jako puno problema i moramo brže i agresivnije otklanjati unutrašnje slabosti. Istovremeno, brže moraju početi raditi i svi oni dijelovi društva koji treba da ubrzaju određene procese po pitanju realizacije investicionih projekata u rudnicima uglja u FBiH", napominje naš sagovornik.

Kako naglašava, u proteklih nekoliko godina uloženi su ogromni napori da se zabilježe pozitivni trendovi u rudnicima uglja u FBiH.

"U šest rudnika danas ne možete izvršiti isplatu plata, ukoliko na te plate niste uplatili poreze i doprinose", podsjeća Husić, te ističe da je Sindikat insistirao na tome.

Prema njegovim riječima, Sindikat neće odustati od principa i stavova koje gradi kroz sedam svojih članica.

"U narednom periodu imamo namjeru popraviti životni standard uspolenih u rudnicima uglja u FBiH, te otkloniti unutrašnje slabosti. Jednako tako, nećemo dozvoliti da se bilo kakva rješenja negativno odraze na rudnike uglja u FBiH", kategoričan je predsjednik Sindikata.

Stoga naglašava da je potrebno otvoreno analizirati određena rješenja i zaštititi interes rudnika uglja u FBiH i uposlenika.

"Mi smo mnogim populacijama u društvu ponudili mnogo toga, ali nam nije vraćeno istom mjerom", dodaje Husić.

Ukoliko se, pak, mimo svih kriterijuma, Aluminiju omogući jeftina struja - onda to treba obezbijediti i onima od kojih u najvećoj mjeri počinje proizvodnja električne energije.


sinanSinan Husić

"Kako to da rudnici uglja u FBiH nemaju nikakvu subvenciju? Kako to da plaćaju jako visoke račune za električnu energiju, a u sastavu su koncerna JP Elektroprivreda BiH? Kako to da su rudari u FBiH jedini u Evropi bez određenog vida subvencije na proizvodnju uglja?", pita naš sagovornik, te dodaje:

"Na ozbiljan i odgovoran način, razumijevajući stanje u zemlji, ukazujemo na određene stvari, ali bismo došli u situaciju kada bismo prekreirali u drugu dimenziju ispoljavanje naših stavova i zahtjeva. Vjerovatno bi to proizvelo neželjena dešavanja u FBiH".

Stoga kategorično poručuje - nemamo namjeru bilo kome dozvoliti da nas vrati tri koraka unazad.

"Jako dobro znamo na koji način smo izdejstvovali u proteklih pet godina oko 350 miliona KM investicionih projekata u sedam rudnika u FBiH, jako dobro znamo kako je bilo podnositi tugu prilikom kolektivnih nesreća u Kaknju i Zenici, ali smo sačuvali dostojanstvo i imamo precizno zacrtan cilj. Želimo da rudnici postanu održive cjelne, te da proizvodni i rezultat poslovanja budu naš najjači argument. No, ni na kraj pameti nam nije da nakon uloženog truda i svega što smo uradili proteklih pet godina, dozvolimo nekome da nas određenim rješenjima vrati tri koraka unazad i da nas određenim odlukama ošteti kako bismo u konačnici bili neodrživi", jasan je Husić.

On dodaje da su rudnici ugalja u FBiH i dalje na "tankoj liniji", te da u potpunosti nije obezbjeđena sigurnost radnih mjesta.

"No, mi svakodnevno pokušavamo kretati se ka zacrtanom cilju sa zdravim snagama u rudnicima. I u samim rudnicima imamo snage koje, iz sebi poznatih razloga, ne žele da projekat potpuno održivih rudnika uspije. Međutim, mi ne posustajemo i na terenu ulazimo u složene sukobe sa takvim snagama unutar rudnika. Ne dozvoljavamo bilo kome, ko je u harmoničnom stanju živio dugi niz godina i imao puno veća prosječna primanja u odnosu na uposlene u rudnicima, da neke stvari prelama preko leđa uposlenika u rudnicima uglja u FBiH", zaključuje Husić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u