KakanjLive | Četvrtak, 06.08.2020. godine

Akademijom završeno obilježavanje Dana rudara

21.12.2016. - Završna manifestacija povodom obilježavanja Dana rudara, u kakanjsklom Rudnika, bila je Svečana akademija, održana u predvečerje 21. decembra u Domu kulture

Himnom Bosne i Hercegov i Rudarskom himnom, u izvođenju orkestra Rudarske glazbe, počela je ova svečanost na kojoj su se istakli rezultati o godini koja je na izmaku i o očekivanjima u 2017. O tome su govorili direktor Rudnika mrkog uglja Kakanj, Kasim Alajbegović i generlani direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

- Čestitam rudarima i Upravi Rudnika Kakanj na poslovima koje su odradili tokom ove godine, na pripremi kapaciteta od kojih očekujemo da rade stabilno, sigurno i kontinuirana. Nama treba uglja. Nama već sutra ujutro treba uglja. Neki novi tokovi Vlade Federacije i Elektroprivrede BiH ugalj stavljaju na prioritetno mjesto. Shvatilo se da u ovoj državi o uglju i energiji treba govoriti svaki dan. Mi od Rudnika Kakanj očekujemo da bude najbolji Rudnik u Koncernu, po onome što se radi i kako se radi, mislim da će to biti moguće, rekao je čestitajući praznik i odnose između Općine Kakanj i Rudnika Kakanj, gospodin Jašarević.

008

Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH

Direktor Rudnika Kasim Alajbegović je govorio o efektima ostvarenim tokom ove godine, naglašavajući da je u odnosu na prošlu godinu postignut iskorak, jer se procjenjuje da će na kraju 2016., poslovni gubitak u Rudniku biti manji za deset miliona maraka u odnosu na prošlu godinu.

- Rezultat je postignut domaćinskim odnosom prema imovini Rudnika, za koju sam kazao, mada ne volim tu riječ koristiti, da je „svetinja“. Kada je Rudnik u pitanju usudio sam se reći, ono što je Rudničko to jeste „svetinja“ i meni i svima nama... Dakle finansijski efekti nisu došli sami od sebe. Očekujemo prekretnicu i u eksploataciji uglja...Smatram da je u Rudniku napravljen zaokret i da će ako Bog da biti bolje, rekao je Alajbegović, čestitajući Dan reudara i predstojeće blagdane Božić i Novu godinu.

 

006

Kasim Alajbegović, direktor Rudnika Kakanj

U umjetničkom programu akademije natupili su orkestar Rudarske glazbe sa dirigentom Arnesom Bajramovićem, glumac Mirza Mušija, Emina Bajtarević koja je izvanredno otpjevala Ariju iz Mjuzikla Fantom iz Opere, nastupio je i kvartet Muzičkog studija kojeg vodi Darko Lekić te dječak  Bilal Zukan sa monologom o Bosni, koji je manirom iskusnog majstora scene ubjedio publiku u ono što govori. Prikazan je i dokumentarno igrani film o Rudniku iz produkcije NTV IC Kakanj – Biće bolje. Uz radost i oduševljenje tokom izvođenja Radeckog marša okončana je ova završna manifestacija ovogodišnjeg obilježavanja Dana rudara.

013

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u