KakanjLive | Nedjelja, 28.02.2021. godine

Adnanova najbolja polusezona

06.01.2016. - Nezir Mujagić je vrhunski trener golmana i njemu pripadaju najveće zasluge za moju afirmaciju

ahadzic_celikAdnan Hadžić,izdanak Rudareve škole nogometa

Plasmanom na osmo mjesto i prolaz u četvrtfinale Kupa, nogometaši Mladosti apsolutni su bh. nogometni hit. Zasluga je to kompletnog tima, trenera Ibre Rahimića i njegovih asistenata, te ambicioznog predsjednika Mensura Mušije. Jedan od najstandradnijih i najpouzdanijih igrača Mladosti jesenas bio je golman Adnan Hadžić, koji je jedini nastupio na svih 18 utakmica i odigrao maksimalnih 1620 minuta.

Ovaj 27-godišnji golman izdanak je poznate Rudareve škole golmana,bolje reći vrsnog vratarskog trenera Nezira-Zire Mujagića, najvećeg bh.stručnjaka za tu domenu.Još kao junior debitirao je u prvom timu Rudara i braneći u juniorskoj,mladoj i olimpijskoj reprezentaciji BiH pokazao veliki potencijal. Bio je na meti mnogih premijerligaša, najuporniji i najizdašniji bili su čelnici Zrinjskog u kojem je proveo pune 4 godine.

-U Zrinjski sam otišao mlad (21.godina,op.a) i potpisao četverogodišnji ugovor, što je bio vremenski dug period.Moja očekivanja nisu bila u potpunosti ispunjena i sigurno sam mogao pružiti mnogo više.Po isteku ugovora otišao sam u Željezničar gdje sam proveo samo šest mjeseci.Taj kratki boravak na Grbavici nikad neću zaboraviti jer sam u debiju za Želju bio junak utakmice protiv Plzena u drugom pretkolu Lige prvaka. Slijedi odlazak u Slobodu s kojom sam izborio povratak u Premijer ligu pod vodstvom legendarnog Ćire Blaževića. Branio sam odlično i po ocjeni Blaževića bio najbolji igrač. Nisam našao zajednički jezik s predsjednikom Husićem i čekajući inozemni angažman vratio sam se u svoj matični klub Rudar sa željom da mu pomognem da izbori premijerligaški status. Nažalost, bilo je dosta turbulencija u klubu i cilj nije ostvaren. Mladost je postala premijerligaš i na poziv predsjednika Mensura Mušije , s kojim sam se veoma brzo dogovorio, postao sam član petog kluba u karijeri, s najmanjim rejtingom, ali s velikim ambicijama, koji su potvrđene i na prvoligaškoj sceni.

-Tvoja ocjena jesenjske sezone Mladosti i plasmana u Premijer ligi?

-Činjenica je da smo hit prvenstva. Napravili smo dobar posao i sigurno ni najveći optimisti nisu očekivali da ćemo na kraju jeseni biti osmi na prvenstvenoj ljestvici i u četvrtfinalu Kupa BiH. Odigrali smo odlično kompletnu polusezonu. Jedini kiks bio je domaći poraz od Borca, kojeg smo trebali uvjerljovo pobijediti. Znam da su mnogi sumnjali u naš kvalitet, ali mi smo vjerovali u sebe i uz naporno treniranje i ozbiljan pristup ostvarili dobre rezultate koji nam daju velike šanse za opstanak u Premijer ligi što je glavni cilj. Igramo u četvrtfinalu Kupa i tu vidim šansu za novi iskorak.

-Koliko si zadovoljan svojim odbranama?

-Sigurno da sam zadovoljan jer ovo je jedna od najboljih polusezona u mojoj karijeri. Velike zasluge pripadaju treneru Neziru Mujagiću, pod čijom paskom sam ponikao i stasao u Rudaru.Promijenio sam dosta trenera,ali Ziro je stručnjak kakavog nema u BiH.Šteta što nije angažiran u nekoj od reprezentativnih selekcija.Ne treba zaboraviti da je i Kenan Hasagić njegov izdanak,da su Rudar i Mladost, upravo zahvaljujući njegovom radu, uvijek imali odlične golmane. Naravno, moram pohvaliti cijelu ekipu i svaki od nas je dao svoj maksimum i zato i jesu postignuti dobri rezultati.

-Koji su treneri pored Mujagića najzaslužniji za tvoju afirmaciju?

-Ponavljam, Mujagić je vrhunski trener golmana i meni je užitak s njim raditi. Moram spomenuti i trenere Rudara Antona Lukića i Besima Gafurovića kod kojih sam debitirao u prvom timu još kao junior.Tu je i neizostavni trener svih trenera Ćiro Blažević, od kojeg sam dosta toga naučio i taj kratko boravk u Tuzli nikad neću zaboraviti.

-Koje su Ti utakmice ostale u nezaboravnom sjećanju?

-Debi u dresu Rudara protiv Širokog Brijega u Kup utakmici.Ta utakmica me je „izbacila“ na scenu. Branio sam dobro i sa 17 godina postao standardni prvotimac. I debi u dresu Želje je bio sjajan jer sam bio junak utakmice u Plzenu. Ove sezone najbolju partiju pružio sam na Koševu protiv Olimpica (0:0), kada sam proglašen igračem kola. Odbranio sam 5-6 zicera,od toga tri rođaku Emiru Hadžiću, kojeg smatram najopasnijim napadačem u Premijer ligi jer uvijek sam sebi stvori 2-3 šanse na utakmici.Uvijek imam puno posla kad igram protiv Emira i zato ga smatram najboljim napadačem.

-Ima li igrača u Premijer ligi za reprezentaciju BiH?

-Sigurno da ima.Mislim da bi se uvijek trebalo naći po neko ime na spisku selektora.Time bi se podigao rejting naše lige, a bio podstrek za igrače, posebno mlađe, koji zaslužuju bolji tretman.

-Do kada imaš ugovor sa Mladosti i razmišljaš li o odlasku inozemstvo?

-Ugovor sa Mladosti imam do kraja sezone. Mogu reći da mi je lijepo u Mladosti, klub je dobro vođen od strane predsjednika Mušije i menadžera Rahimića, sve funkcionira besprijekorno i ovo je jedna  uzorna sredina koja ima perspektivu. Što se tiče inozemstva, naravno da je svakog igrača želja da ode, međutim, treba biti iskren i priznati da je iz naše Premijer lige teško pronaći inozemni angažman. U najboljim sam igračkim godinama, nije isključeno da dođe prava ponuda i da materijaliziram svoj kvalitet koji sam potvrdio u dosadašnjih pet klubova.

Adnan Hadžić(27) je duže vremena u ozbiljnoj vezi sa Kakanjkom Arnelom Karahodžić, odnedavno magistricom biohemije i fiziologije.Da li će i kada s magistricom pred matičara, ne želi da otkriva, ali kaže da je njihova veza skladna i da uživaju zajedno, te da mu je djevojka Arnela uz porodicu i Crvenu legiju najveća podrška.

Mato KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u