KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Testireani Kakanjci negativni na COVID-19

01.04.2020. - Svih pet testiranih pacijenata, čiji su brisevi tokom jučerašnjeg dana poslati na UKC Sarajevo, su negativni

testiranjecovidOperativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obaještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva infekcije novim korona virusom i svih pet testiranih pacijenata, čiji su brisevi tokom jučerašnjeg dana poslati na UKC Sarajevo, su negativni. Rad i svi napori JU Dom zdravlja Kakanj će i dalje biti usmjereni na sprečavanju nastanka oboljenja na području naše Općine, tako da ćemo i dalje vršiti dezinfekciju terena, testirati slučajeve za koje postoje jasne epidemiološke indikacije koje ukazuju na ostvarivanje kontakata sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija, te obavljati sve neophodne mjere i radnje kako bismo spriječili nastanak zaraze na području općine Kakanj.

Trenutno je 466 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 235 osoba je završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU Dom zdravlja Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

Zahvaljujemo se našim sugrađanima na poštivanju izdatih mjera kojima želimo spriječiti mogućnost nastanka oboljenja uzrokovanih novim korona virusom COVID-19 i pozivamo ih da se i dalje pridržavaju istih, a prije svega da vode računa o: ličnoj higijeni (pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem žive), izbjegavanju socijalnih kontakata, da koriste ličnu zaštitnu opremu-maske i rukavice, a pogotovo ako kišu ili kašlju, te da prilikom kihanja i kašljanja to čine u maramice koje će odmah odložiti u otpad, da ne izlaze iz svojih domova osim ako zaista imaju neku neodložnu potrebu. Obzirom da se mijenja epidemiološka struktura i da postoji mogućnost proširenja infekcije zbog uvezenih slučajeva ili slučajeva iz poznatih žarišta, još jednom molimo građane da pokažu društvenu odgovornost prema ličnom i kolektivnom zdravlju, a pogotovo da ne prikrivaju ni jednu epidemiološku činjenicu zdravstvenim radnicima prilikom davanja anamnestičkih podataka.

Molimo sve građane koji su bili u zemljama ili regijama gdje je registrovana pojava novog korona virusa ili su bili u poznatim klasterima  (Konjic, Mostar, Banja Luka, Tuzla) u BiH ili su ostvarili kontakt pozitivnim osobama (Ul. Alije Izetbegovića br. 77 lamela ulaz B), da se OBAVEZNO trebaju javiti putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju. OBAVEZNO svi koji su ostvarivali socijalni kontakt moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU Dom zdravlja Kakanj, jer je samoizolacija najefikasnija i najbitnija mjera u sprečavanju nastanka COVID-19.

Na kraju, još jednom ponavljamo da je izuzetno važno da naši sugrađani daju istinite i tačne podatke o kretanjima i ostvarenim kontaktima prilikom davanja epidemiološke ankete zdravstvenim radnicima kako nam se ne bi desio „slučaj Tuzla“.                                                           

Doma zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u