KakanjLive | Ponedjeljak, 10.08.2020. godine

Srebrenički put pakla promovisan u muzeju

06.07.2017. - Danas je u kakanjskom muzeju upriličena izložba fotografija ''Srebrenički put pakla'' u povodu obilježavanja dvadesetdruge godišnjice genocida koji je počinjen u Srebrenici.

Izložba autora Ahmeta Bajrića Blicka je održana u kakanjskom muzeju. Ovaj fotograf je zabilježio izlazak ranjenika, deportovanih civila, preživjelih iz ''kolone smrti'' koji su prešli ili deportovani na teritorije pod kontrolom bosanske vlasti. Izložbu je činilo preko 70 panela štampanih na platnu na kojima je bilo više od 100 fotografija.

Fotomonografija ''Srebrenički put pakla 1995-2015. godina'' je jedinstvena knjiga u kojoj su hronološki prikazani najvažniji momenti zabilježeni na fotografijama u toku dvadeset godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici.

autor

Ahmet Bajrić: 11. juli 1995. godine ne smijemo nikada zaboraviti

-Izložba je dobar podsjetnik na ono što se desilo 11. jula 1995. godine u Srebrenici. Drago mi je da su me iz kakanjskog muzeja pozvali da promovišem fotomonografiju i održim izložbu ovih tužnih fotografija. Oni su prvi koji su to uradili i veliko im hvala. U životu prebrzo zaboravljamo stvari. Možda je i tempo života takav da se zabavimo nekim sitnim brigama, ali ono što se desilo u julu 1995. godine u Srebrenici ne smijemo zaboraviti da nam se ne bi ponovo desilo. Treba živjeti u suživotu i poštovati druge i drugačije, ali nam je taj 11. juli 1995. godine opomena da uvijek moramo biti budni i opominjati kako se isto ne bi ponovilo. Ne samo Srebrenica, nego Foča, Zvornik i mnogi, mnogi drugi gradovi, rekao je autor fotomonografije i izložbe koja je održana u kakanjskom muzeju Ahmet Bajrić.

Prije početka izložbe u Omladinskom centru je upriličen sastanak kakanjskih učesnika ''Marša mira'' pred polazak u Nezuk. Nakon sastanka učesnici su posjetili Muzej Kaknja kako bi pogledali izložbu i družili se sa autorom izložbe fotografija i fotomonografije.

U petak 07. jula u 10 sati i 30 minuta u Gradskom-spomen parku u Kaknju planirano je postorjavanje kakanjskih učesnika ovogodišnjeg ''Marša mira'' te odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen obilježja nakon čega će učesnici pohoda u koloni proći gradskom jezgrom Kaknja do Sahat-kule odakle će u 11 sati krenuti za Nezuk. 

E.Š./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u