KakanjLive | Četvrtak, 13.08.2020. godine

Prijem za učenike generacije

27.06.2016. - Pored učenika generacije prijemu su prisustvovali i učenici koji su ostvarili zapažene rezultate na kantonalnim takmičenjima i nastavnici koji su ih pripremali za takmičenja

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra danas je u sali Općine upriličio prijem za učenike generacije osnovnih i srednjih škola sa područja Kaknja za školsku 2015/2016. godinu, te učenike koji su ostvarili zapažene rezultate na kantonalnim takmičenjima i nastavnike koji su ove učenike pripremali za takmičenja. U svom obraćanju gostima načelnik je uputio čestitku za sjajne rezultate koje su postigli, naglasio je da je ponosan na brojne uspjehe koje postižu mladi iz Kaknja, te je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su učenici iz Kaknja proglašeni učenicima generacije i u školama van našeg grada – u Srednjoj muzičkoj školi Zenica, te Srednjoj mješovitoj školi “Zijah Dizdarević” Fojnica.

“Ponekad u našem društvu prepoznajemo kako kvalitet nije na adekvatan način ocijenjen. Posljedica je to mnogih dešavanja u posljednjih 20 godina, a možda i više. Možda postoje i druga društva gdje se kvalitet u potpunosti ne cijeni. Međutim, vremena se mijenjaju. Dolazi vrijeme u kojem će se kvalitet cijeniti, cijenit će se znanje, vještina i struka, ne samo mladih ljudi nego i ostalih. Zato sam ovim mladim ljudima poručio da i dalje nastave biti najbolji. To ulaganje u znanje i taj njihov trud i posvećenost knjizi i učenju će se sigurno isplatiti. Oni će sigurno i u daljem školovanju biti ponos svojih nastavnika i svojih roditelja, ali i cijele naše lokalne zajednice”, rekao je u izjavi novinarima načelnik Mandra.

“Zahvaljujem se načelniku što je prepoznao naš rad. Znanje ne može ostati neprimijećeno, a evo načelnik je u ranim fazama našeg školovanje primijetio naš trud i naše zalaganje. Zaista je bilo potrebno puno vremena, odricanja, truda i zalaganja da bi se postigao ovaj uspjeh. Mlađim kolegama koji upisuju gimnaziju želim puno sreće i poručujem im da se nemaju čega plašiti”, rekao je Nedim Zaimović, učenik generacije u Gimnaziji “Muhsin Rizvić” Kakanj.

Svaki od gostiju predstavio je načelniku svoje postignute rezultate i planove za budući period, a osim učenika prisutnima se obratio i Emir Habibović, otac Aldine Habibović, učenice generacije u OŠ „Ahmed Muradbegović“ koji je naglasio da je ponosan što je boreći se kroz život i radeći kao rudar uspio svojoj kćerki osigurati uslove za školovanje i što mu je ona za njegovu borbu zahvalila na najljepši mogući način – titulom učenice generacije.

Vrijedne i poticajne nagrade

Učenicima generacije isplaćene su novčane nagrade u iznosu od po 200 KM, dok su novčane nagrade u iznosu od po 100 KM dobili učenici koji su protekle školske godine ostvarili zapažene rezultate na kantonalnim takmičenjima. Prigodni darovi su uručeni i nastavnicima koji su ove učenike pripremali za takmičenja.
Učenicima srednjih škola koji su proglašeni učenicima generacije pripada još jedna nagrada – dobit će općinsku stipendiju za prvu godinu studija u iznosu od 800 KM.

Učenici generacije su:
Gimnazija „Muhsin Rizvić“ – Nedim Zaimović
Mješovita srednja škola Kakanj – Mersiha Ćosić 
Srednja tehnička škola „Kemal Kapetanović“- Emsel Husika 
Srednja mješovita škola „Zijah Dizdarević“, Fojnica – Amina Čeliković 
Srednja muzička škola Zenica – Melika Buza 
Osnovna škola „15.april“ – Amer Begić 
Osnovna škola „Ahmed Muradbegović“ – Aldina Habibović 
Osnovna škola „Rešad Kadić“ – Said Šahman 
Osnovna škola „Hamdija Kreševljaković“ – (čeka se odluka nadležnog ministarstva ko je učenik generacije)
Osnovna škola „Omer Mušić“ – Sara Pezer 
Osnovna škola „Mula Mustafa Bašeskija“ – Zerina Jašarspahić.

Zapaženi rezultati na takmičenjima

Učenici koji su protekle školske godine ostvarili zapažene rezultate na kantonalnim takmičenjima (ovi učenici su stekli pravo da učestvuju na federalnom takmičenju) su:
Osnovna škola:
INFORMATIKA – Nedžad Beus – OŠ „Hamdija Kreševljaković“ – 3. mjesto
MATEMATIKA – Hana Zaimović – OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ – 2. mjesto ( VI razredi )
ENGLESKI JEZIK – Ramiz Begić – OŠ „15“ april – V mjesto.

Srednja škola :
FIZIKA – Nedim Zaimović – Gimnazija – 1. mjesto – oblast optika, atomska fizika i teorija relativnosti;
MATEMATIKA – Ismet Ćosić – Gimnazija – 1. mjesto u konkurenciji II razreda; Nedim Zaimović – 5. mjesto u konkurenciji IV razreda.

KakanjLive/Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u