KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Položeno cvijeće u Gradskom spomen-parku

01.03.2016. - U okviru obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti BiH u Kaknju položeno cvijeće u Gradskom spomen-parku

U okviru Programa obilježavanja 1.marta – Dana nezavisnosti BiH, danas je u Gradskom spomen-parku u Kaknju upriličeno polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina.
Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra, predstavnici Općinskog vijeća Kakanj, policijski komesar ZDK Semir Šut, načelnik Sektora uniformisanje policije ZDK Esnaf Buza, te komandir Policijske stanice Kakanj Vahidin Topalović.

Cvijeće su položili i predstavnici Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Kakanj, Organizacije ratnih vojnih invalida „Kakanj 92“, Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945, predstavnici Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Kakanj, predstavnici Termoelektrane Kakanj.

Cvijeće su položili i članovi Neformalne grupe “Sinovi Bosne Kakanj”, učenici Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ Kakanj, te predstavnici općinskih organizacija Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije, Saveza za bolju budućnost, Stranke za Bosnu i Hercegovinu i Demokratske fronte.

U svom obraćanju općinski načelnik Nermin Mandra je naglasio da se ove godine Dan nezavisnosti BiH obilježava u ozračju probuđene svijesti o potrebi čuvanja od zaborava činjenica koje svjedoče o putu BiH u nezavisnost, te borbi za očuvanje stečene nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

„Imamo razloga biti ponosni jer smo u Kaknju, u momentu kada se činilo da je sve već izgubljeno, pokrenuli dvije važne aktivnosti, izradu Monografije „Kakanj u odbrani od agresije“ i Muzej Kaknja koji žižu svojih aktivnosti usmjerava na period Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina.

U želji da se odupremo zaboravu, u našem Muzeju formirana je, povodom Dana nezavisnosti BiH, stalna postavka predmeta iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Muzejska postavka koju ćemo danas otvoriti je pravi podvig jer je ogroman uspjeh sama spoznaja da je nakon više od 20 godina nešto od tih predmeta uopće sačuvano.

Da smo od nepovratnog gubitka sačuvali bar jedan amblem, jedan primjerak improviziranog oružja ili jednu uniformu i to bi bio veliki uspjeh, ali smo uspjeli puno više, a možemo i još jer znamo da građani Kaknja u svojim domovima imaju još puno vrijednih predmeta koji imaju muzejsku vrijednost. Zato nastavljamo pozivati, apelovati i moliti, pomozite nam da obogatimo zbirku predmeta iz ratnog perioda, ali i druge zbirke.

Posebno nas raduje i najavljena aktivnost Udruženja „Patriotska liga Kakanj“ koje će 3.marta postaviti spomen-ploču na kuću u kojoj je formirana prva prva ovdašnja jedinica Patriotske lige-jedinica za specijalne namjene „Bosna“.

Aktivnostima koje su usmjerene protiv zaborava mi se odužujemo ljudima čija su imena ispisana na ovim pločama i svim bosanskim patriotama koji su dali svoje živote, svoje zdravlje i sve što su imali da se BiH odupre agresiji i velikodržavnim projektima i da u konačnici opstane u svojim historijskim granicama, sa svojom multietničkom strukturom i sa svim elementima svoje državnosti i suverenosti.

Sa takvim promišljanjima i porukama, svim građanima Kaknja i BiH koji domovinu nose u srcu čestitam 1. mart-Dan nezavisnosti“, rekao je načelnik Nermin Mandra.

KakanjLive/Press Općine Kakanj

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u