KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Nastavljaju se aktivnosti na popisu stećaka

11.01.2018. - U nedjelju 14.1.2018.godine nastavljaju se aktivnosti na popisu stećaka na području općine Kakanj. Tog dana bit će izvršen popis stećaka na području Seoca – lokalitet Letovište, Bijelog Polja – lokalitet Kamenje, te području Slapnice i Slapne Gore- lokalitet Stup

stecakpoziv

Od početka realizacije projekta evidentirana su 302 stećka. S obzirom da je vrijeme školskog raspusta, nije predviđeno da sa stručnim timom konstantno budu angažirani i kakanjski školarci koji imaju ulogu volontera u okviru projekta “Popis stećaka na području općine Kakanj”. Bit će angažirani samo oni učenici čije je mjesto stanovanja u blizini nekropola koje su predviđene za obilazak.

Do danas stručni tim je obišao ukupno 16 nekropola i evidentirana su ukupno 302 stećka. Terenskim obilaskom stećaka predviđenim za nedjelju završava se obilazak i popis stećaka u dolini rijeke Trstionice, što je više od 50% realiziranog projekta „Popis stećaka na podučju općine Kakanj“.

Pozivamo mještane koji žive na pomenutim lokacijama da izađu na teren i pomognu stručnom timu tako što će prenijeti informacije kojima raspolažu.

KakanjLive/KSC

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u