KakanjLive | Utorak, 07.07.2020. godine

Kuglaši Rudara po sedmi put na evropskoj sceni

30.09.2018. - U Apatinu (Srbija) se od 1. do 6.oktobra održava XVII. NBC – Pokal na kojem će nastupiti 24 ekipa iz 14 zemalja, među kojima će biti i kuglaši kakanjskog Rudara

kuglaši Rudara sa trenerom Zecom

Nakon što su lani učestvovali na Euro pokalu u Minhenu(Njemačka), osvajanjem trećeg mjesta u prošloj sezoni Premijer lige BiH, izabranici trenera Seida Zeca po treći put zaredom izborili su pravo učeća na jednom od evropskih takmičenja. Ovaj put bit će sudionici XVII. NBC-Pokala, koji se održava u Apatinu(Srbija) od 1. do 6. oktobra, na kojem će nastupiti 24 ekipa iz 15 zemalja.

Jutros su kuglaši Rudara predvođeni trenerom Seidom Zecom i službenim predstavnikom kluba, sekretarom Mensurom Bajtarevićem,  otputovali u Apatin gdje će pokušati ponoviti uspjeh iz  2016. godine kada su u Bačkoj Topole u konkurencijhi 32 ekipe osvojili deseto mjesto, što se smatra velikim uspjehom, te prošlogodišnji u Minhenu kada su oborili klupski rekord od 3.556 čunjeva (prosjek po igraču 592 oborena čunja.op.a)..

Ako je suditi po sjajnom startu u novoj sezoni u kojoj su pokazali sjajnu formu (Bosna, Željezničar i Revita,op.a), naročito ključni igrači, može se slobodno reći da će kuglaši Rudara u Apatinu  ostvariti dobar plasman i dostojno predstaviti naš Kakanj i Bosnu i Hercegovinu.

-Naše ambicije su plasman među prvih deset ekipa. Svjesni smo da nas čeka težak zadatak i da u konkurenciji od 24 ekipe realno možemo očekivati mjesto u „zlatnoj“ sredini.Međutim, mi ćemo dati sve od sebe da „preskočimo“ koju stepenicu više i pokazati da je ova mlada generacija, koja ima ogroman potencijal,stasala i spremna za veće podvige i da je  na najboljem putu da vrati staru slavu našeg kluba, koji po sedmi put igra na evropskoj sceni, izjavio je za naš portal uoči polaska u Apatin, prvi operativac i još uvijek aktivni igrač Mensur Bajtarević.

Svakako, najviše se očekuje od standardni reprezentativac BiH; Muamera Bešića, Dinka Dundića i Nermina Hrustemovića, koji predstavljaju  udarnu snagu Rudara na ovom prestižnom takmičenju, koje je komparirajući sa fudbalom/nogometom u rangu Kupa UEFA.

Potsjećamo na dosadašnje poslijeratne nastupe naših kuglaša na Evropskim natjecanjima. Kao prvaci BiH tri puta su igrali u Kupu šampiona: 1997. godine u Augsburgu (Njemačka) gdje su u konkurenciji 15 ekipa zauzeli 13. mjesto, dvije godine kasnije u Bratislavi (Slovačka) kada su bili 12. među 16 ekipa, te 2000. godine u Bolzanu (Italija) bili 13. od 16 prvaka. Najbolji plasman ostavrili su 2004.godine u Heidelbergu (Njemačka) u Euro cupu bili 11. od 16 ekipa, neračunajući nastup  2016.na Euro pokalu u Bačkoj Topoli, kada su bili deseti među 32 učesnika.

Trener Seid Zec i njegov pomoćnik Saudin Bajtarević na raspolaganju imaju kompletan igrački kadar, kojeg sačinjavaju ovi kuglaši: Amar Alagić, Muamer Bešić, Dinko Dundić, Nermin Hrustemović, Kemal Karahodžić, Vedad Karzić Eldar Turudija, te Mensur Bajtarević, koji obnaša i dužnost sekretara kluba, ujedno i vođe puta za Apatin.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u