KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

Kakanjska svečanost povodom godišnjice Trećeg korpusa

01.12.2016. - Centralnom svečanošću u kakanjskom Domu kulture završeno je obilježavanje 24. godišnjice od formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH

Centralni programski sadržaj bila je svečana akademija koja je održana u Domu kulture Kakanj na kojoj su nastupili Rudarska glazba koja je svirala himnu BiH i splet sevdalinki, Gradski hor koji je izveo dvije kompozicije, te glumac Mirza Mušija koji je recitirao rodoljubivu poeziju.

dzemo_hadzic

Ratni komandant Džemal Hadžić, na završnoj svečanosti povodom obilježavanja 24. godišnjice od formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH, između ostaloga je rekao i ovo:
-Treći Korpus je... svoj odbrambeno oslobodilački put obilježio je kroz učešće više deblokada Sarajeva, uspješnom odbranom od Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane vrata Srednje Bosne, Gornjeg Vakufa, odbranom tešanjskog džepa i Općine Maglaj, učešćem u borbenim dejstvima na Igmanu,oslobađanju Vlašića, izvođenjem operacije oslobađanja Vozuće i Ozrena,kao i učešćem u završnom oslobađanju Bosanske krajine.Na svom oslobodilačko odbrambenom putu Treći korpus Armije Republike BiH u temelje Bosne i Hercegovine ugradio je živote 6433 šehida i poginula borca i dijelove tijela i zdravlja 8144 ratna vojna invalida.

Prisutnima na svečanoj akademiji obratio se i ministar za boračka pitanja u Zeničko dobojskom kantonu Fahrudin Čolaković i predsjednik organizatora obilježavanja ove godišnjice, Saveza ratnih vojnih invalida Kantona Zakir Silajdžić, koji je govorio o aktivnostima kojima je u prethodnih mjesec dana obilježen Dan Korpusa.

treci_nermin

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra je između ostaloga podsjetio kako je o Kaknju u ratnim vremenima govori komandant Armije RBiH, Rasim Delić:
- Naša teza da je posjeta  Kaknju i svojevrsno hodočašće Armiji RBiH temelji se na činjenici da je u našem gradu bio smješten Glavni štab Armije i da su se ovdje planirane velike oslobodilačke akcije. Naša teza da je posjeta  Kaknju i svojevrsno hodočašće Armiji RBiH temelji se i na činjenici da je u najtežim vremenima general Rasim Delić u Kaknju održavao sastanke sa komandantima korpusa, razgovarao sa stranim delegacijama, donosio važne odluke… Mi smo ponosni na činjenicu da general Delić u svojoj knjizi „Lice i naličje rata“ Kakanj pominje čak 40 puta i to uvijek u kontekstu važnih događaja, sastanaka i odluka.

Svečanosti u Kaknju prisustvovali su jedan od ratnih komandanata Trećeg korpusa general Sakib Mahmuljin, jedan od ratnih komandanata Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade general Halil Brzina, ratni komandant general Džemal Merdan, delegacija Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, premijer Ze-Do kantona  Miralem Galijašević, ministar za boračka pitanja Ze-Do kantona Fahrudin Čolaković, ministar za pravosuđe i upravu Ze-Do kantona Mirnes Bašić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ze-Do kantona Nurđehan Šahinović, ratni komandanti kakanjskih brigada i drugih vojnih jedinica, predstavnici kantonalnih boračkih organizacija i boračkih organizacija općine Kakanj.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u