KakanjLive | Srijeda, 29.01.2020. godine

Vlada FBiH i rudari nisi postigli dogovor

10.09.2019. - Predstavnici Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije održali su danas sastanak s rudarima rudnika mrkog uglja Breza i Zenica.Štrajk se nastavlja

rudarisarajevo

D. S./Klix.ba

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije održali su danas sastanak s rudarima rudnika mrkog uglja Breza i Zenica

"Od jutros je blizu 200 rudara u jamama i rudari iz Breze neće napustiti prostorije u kojima borave nakon prve smjene. Žao mi je što nismo postigli dogovor. Ovo postaje teška omča oko vrata rudara. 13. septembra idemo u generalni štrajk. Godinama iza nas nudili smo se u svim prilikama pokušali biti konstruktivni i sada je vrijeme da ovako nastupimo. Rudari neće izaći iz jama. Žao nam je kada smo vidjeli policijske snage u zgradi Vlade, nismo imali namjeru nikoga ponižavati niti povrijediti. Obići ćemo rudare. Nećemo praviti spektakl. Pokušali smo pronaći rješenje za situaciju u rudnicima, ali ništa. Pokazali smo da nećemo prihvatiti podjele i da ostajemo zajedno", kazao je predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić poručio je predstavnicima Vlade FBiH prije današnjeg sastanka, zakazanog za 12 sati, da rudare neće podijeliti na one iz Breze i one iz Zenice.

Džindić: Brezanski rudnik će se zadužiti, za zenički nema mnogo nade

"Ono što je jučer zaključeno u Vladi FBiH je podjela rudara i mi je nećemo prihvatiti", poručivši nakon toga da će stupiti u generalni štrajk i organizovati masovne proteste ukoliko ne budu zadovoljni rezultatima današnjeg sastanka.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević je kazao da će za rudnik Breza iznaći rješenje, ali za Zenicu danas nisu mogli ponuditi rješenje jer od tri aktivne jame samo jedna proizvodi.

Na sastanku je prisustvovalo sedam predstavnika rudara, direktor Porezne uprave FBiH i resorni ministar Nermin Džindić.

"Pokušali smo napraviti hronologiju problema koji datira od 2009. do 2015. kada ni marka za doprinose nije uplaćena. Podsjetio je da Vlada od 2015. naložila uplaćivanju. Sada je došlo na naplatu sve iz prošlosti. Oko 14 miliona za Brezu. 6,5 miliona KM Elektroprivreda će dati za Brezu. Za Zenicu nismo uspjeli naći rješenje. Zenica je dužna 141 milion poreza. Produktivnost 280 tona godišnje po rudaru a rudnik Gračanica 1.760 tona po rudaru. U Zenici svaka tona proizvodi gubitak", kazao je Džindić.

Dodao je da Elektroprivreda ide u fazu rekonstruiranja. Mora donijeti bolju i efikasniju upravu.

"Dobili smo zahtjev sindikata za sastanak s vladom u kojem se traži da se odblokira račun da se detektuju krivci, restrukturiranje, bolji uslovi u rudnicima i rekalkulacija cijene uglja. Restrukturiranje će biti pokrenuto i mora se uraditi. 10 dana smo dali rok da se ovaj problem riješi s rudnikom Zenica i Breza. Vlada FBiH će iznijeti opcije kako da se problem u Zenici kratkoročno riješi, a onda dugoročno. Ne možemo dozvoliti da direktor rudnika ima 4.500 platu, a da nema prijedlog za rješenje ja ću danas tražiti njegovu smjenu. Zabrana zapošljavanja u EPBIH.

Vlada će pomoći koliko može", naglasio je Džindić. Kazao je i da je današnji štrajk trebao biti pred Elektroprivredom BiH.

Izvor:KLIX

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u